Jednoduchý cuketový chléb

93
- reklama -

Suroviny

500 g cukety
600 g mouky
15 g kvasnic
2 lžíce soli
1 lžíce kmínu
1 lžička cukru
popř.
semínka
otruby
vločky atd.

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu umeleme nebo nastrouháme.

  2. Vložíme ji do pekárny jako první, poté mouku a kmín.

  3. Do jednoho rohu sůl a do druhého cukr. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí.

  4. Po signálu můžeme podle chuti přidat různá semínka, otruby, vločky atd.

  5. Pokud se zdá těsto řidší (záleží na druhu cukety i mouky), vhodně se vločkami zahustí. Je-li husté dost, jsou lepší pouze semínka.

    Pečeme na klasický program.

Poznámka od kuchařky

Mouku můžeme použít téměř jakoukoli. Vždy však maximálně třetinu žitné, jinak chléb špatně kyne. Zkoušela jsem hladkou, polohrubou i hrubou, celozrnnou pšeničkou i žitnou, chlebovou pšeničnou i žitnou, a to v různých kombinacích (např. 200 g světlé, 200 g pšeničné celozrnné, 200 g žitné chlebové; jindy 400 g pšeničné chlebové, 200 g žitné chlebové atd.

S větším podílem pšeničné je chléb nadýchanější.