Suroviny
4 porce
- 4 plátky vepřového masa (krkovice, kotleta, kýta)
- sůl
- pepř
- kmín
- 4 stroužky česneku (českého méně)
- sádlo
- voda nebo vývar na podlití
- případně navíc podle chuti klobása nebo párek, barevná paprika apod.
Postup přípravy receptu
-
Plátky vepřového masa (měla jsem krkovici) naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme podle chuti. Z jedné strany potřeme prolisovaným česnekem a zatočíme do roládky. Pokud dáme konec roládky dospodu, ani ji nemusíme zajišťovat jehlou nebo nití. Kdo nemá rád česnek, dá místo něj třeba oblíbené koření, nebo ho dá méně.
-
Jako obměnu můžeme do roládek přidat například špalíky klobás, párků nebo zeleniny (barevná paprika, mrkev apod., podle chuti). Podlijeme vodou nebo vývarem a zakryté poklicí pečeme asi hodinu při 180ºC, sundáme víko (nebo alobal), zvýšíme teplotu na 200º C a chvíli, asi 20 minut, dopečeme na barvu. Výpek můžeme zahustit hotovou jíškou, já jsem použila tmavou.
-
Jako příloha se hodí brambory v jakékoliv oblíbené úpravě, ale i rýže nebo knedlík. Podáváme se salátem, nebo i přílohovým špenátem, hodí se i dušené zelí. Ale stačí i kyselá okurka. (A jídlo je pokaždé jiné.)