
Suroviny
+ – 50 ks
- 1/4 l vody
- 1/2 máslo (Hera, Sluna, cukrářská Lukana…)
- špetka soli
- 12,5 dkg hladké mouky
- 4 celá vejce
- Krém pudinkový:
- 0,5 l mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 6-8 lžic cukr krupice
- rum
- 1 máslo
Postup přípravy receptu
-
Na mírném ohni, ve vodě a za stálého míchání rozpustíme máslo, přidáme špetku soli (nesmí vařit). Po rozpuštění přidáme mouku (bude se zdát, že se těsto připaluje, ale je to v pořádku) a mícháme 4-5 minut na ohni.
-
Pak necháme vychladnout (občas promícháme) a mixérem vmícháme 4 celá vejce. Postupně, vždy až jedno zapracujeme, přidáme další.
-
Pytlíkem stříkáme na plech věnečky a pečeme asi na 180-200 stupňů dozlata. Jsou hotové, až když na ně sáhneme a jsou tvrdé, těsto se nepropadává.
-
Ihned po vytažení z trouby rozkrojíme (pak by to nešlo) a necháme vychladnout. Po vychladnutí plníme krémem.
-
Uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout, pak stáhneme škraloup (rozmícháme mixérem), vmícháme ušlehané máslo, přidáme trochu rumu.
Poznámka od kuchařky
Věnečky jsem dělala ze dvou várek, tady je uveden postup na jednu dávku + – 50 ks, já dělám menší věnečky, ale to záleží na každém, co má rád.
Můžete polít třeba citronovou polevou, ale u nás se baští takhle :-).









