Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta

135
- reklama -

Suroviny
+ – 50 ks

1/4 l vody
1/2 máslo (Hera, Sluna, cukrářská Lukana…)
špetka soli
12,5 dkg hladké mouky
4 celá vejce
Krém pudinkový:
0,5 l mléka
2 vanilkové pudinky
6-8 lžic cukr krupice
rum
1 máslo

Postup přípravy receptu

  1. Na mírném ohni, ve vodě a za stálého míchání rozpustíme máslo, přidáme špetku soli (nesmí vařit). Po rozpuštění přidáme mouku (bude se zdát, že se těsto připaluje, ale je to v pořádku) a mícháme 4-5 minut na ohni.

  2. Pak necháme vychladnout (občas promícháme) a mixérem vmícháme 4 celá vejce. Postupně, vždy až jedno zapracujeme, přidáme další.

  3. Pytlíkem stříkáme na plech věnečky a pečeme asi na 180-200 stupňů dozlata. Jsou hotové, až když na ně sáhneme a jsou tvrdé, těsto se nepropadává.

  4. Ihned po vytažení z trouby rozkrojíme (pak by to nešlo) a necháme vychladnout. Po vychladnutí plníme krémem.

  5. Uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout, pak stáhneme škraloup (rozmícháme mixérem), vmícháme ušlehané máslo, přidáme trochu rumu.

Poznámka od kuchařky

Věnečky jsem dělala ze dvou várek, tady je uveden postup na jednu dávku + – 50 ks, já dělám menší věnečky, ale to záleží na každém, co má rád.

Můžete polít třeba citronovou polevou, ale u nás se baští takhle :-).