Suroviny
10 porcí
- Korpus:
- 4 vejce
- 4 polévkové lžíce cukru krupice
- 1 polévková lžíce solamylu nebo vanilkového pudinku
- 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 3 polévkové lžíce horké vody
- ⅓ polévkové lžíce prášku do pečiva
- Na potření:
- meruňková marmeláda
- Krém:
- 125 ml smetany na šlehání
- 100 g bílé čokolády
- 250 g mascarpone
- Posyp:
- ovoce – všechno letní, podle chuti a co je k dispozici
Postup přípravy receptu
-
Bílky a 2 lžíce cukru ušleháme do tuhého sněhu.
Předehřejeme troubu na 170°C. -
Žloutky s cukrem ušleháme do světlé pěny, během šlehání přidáváme vodu.
Přidáme vlažné máslo.
Suché suroviny a sníh střídavě lehce vmícháme do žloutkové směsi. -
Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku.
Pečeme asi 25 minut, uděláme test špejlí. -
Upečený vychladlý korpus potřeme marmeládou (asi 2 lžíce).
Nastrouháme čokoládu najemno.
Ušleháme smetanu do tuha, přidáme nastrouhanou čokoládu a po částech mascarpone. -
Krém natřeme na korpus, uhladíme stěrkou a posypeme ovoce.
Dáme vychladit alespoň na 3 hodiny do ledničky.
Nakrájíme, servírujeme a sklízíme ovace.
Poznámka od kuchařky
Toto množství bylo do pekáčku 26 x 15 cm. Těsto krém udrželo – dobře se s ním manipuluje (nepropadá se, není rozmáčený).
Krém je dost tuhý. Pokud jste víc na sladké nebo máte hodně rybízu, krém si přislaďte. Nebo dětem.
Dala jsem maliny, borůvky, nakrájené meruňky a černý rybíz, bez cukru, ale bylo to jen pro dospělé v práci. S bílou čokoládou pořád válčím, špatně se rozpouští, tak jsem zvolila tuto variantu. Možná ta od Lindtu, ale zase běžně stojí okolo 90 Kč.