- reklama -
Suroviny
- 1 kg šípků
- 350 g třtinového cukru
- 1/2 KL mletého hřebíčku
- 1/2 KL kyseliny citronové
- kůra z poloviny citronu
- citronová šťáva z poloviny citronu
- voda
- případně želírovací prostředek
Postup přípravy receptu
-
Šípky rozpůlíme, zbavíme stopek a bubáků a vyklepeme vnitřek šípku (některé jsem vařila v celku, protože byly malé). Pro zjednodušení lze použít celé šípky bez čištění.
-
Dáme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby byla voda asi 3 cm nad šípky. Přidáme kůru z citronu a vaříme, až se šípky rozvaří.
-
Rozvařené šípky propasírujeme, přidáme kyselinu citronovou, mletý hřebíček (já jsem drtila v hmoždíři), cukr a šťávu z citronu. Za stálého míchání provaříme. Když máme více tekutin, necháme vypařit.
-
Ještě horkou marmeládu dáme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Poznámka od kuchařky
Je nejen dobrá k divočině, ale i do cukroví a na chleba. Dávka na fotce je z 1/2 kg šípků.
Kuchařka: jipohe