
Suroviny
kolem 20ti kousků
- 5 vajec
- 5 lžic kvalitního kakaa
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 šlehačka
- 1 sáček ztužovače na šlehačku
- nějaké ozdoby dle fantazie.
Postup přípravy receptu
-
Vyšleháme celá vejce až začnou pěnit, pak přidáváme po lžících cukr do zhoustnutí a nakonec po lžících kakao s vanilkovým cukrem. Na plech dáme pečící papír, připravené těsto na něj vylijeme a srovnáme stěrkou, aby bylo rovnoměrně všude do celého plechu.
-
Troubu rozpálíme na 180°C a když je vyhřátá dáme těsto péct a hlídáme. Těsto je velmi rychle hotové tak za 7-10 minut (podle trouby), můžeme vyzkoušet špejlí, že jí zapíchneme do těsta a když jí vyndáme suchou, je těsto upečené.
-
Pak ho vyndáme, necháme chvilku zchladnout, stáhneme ho z plechu i s papírem a otočíme těstem dolů, papír máme tím pádem navrchu, když těsto vychladne úplně, pěkně papír postupně stáhneme (jde to dobře), hned si ho zatočíme do rolády a necháme být.
-
Zatím si ušleháme šlehačku se ztužovačem a kdo chce sladkou, přidá hned před šleháním cukr, kolik kdo chce (já dělám bez cukru). Roládu si rozbalíme, po celém plátu natřeme 3/4 šlehačkou a opět zatočíme.
-
Konce mohou být nerovné, tak si je zařízneme a zbytky si strčíme do pusy a hned budeme vědět, jak je roláda dobrá. 1/4 zbylé šlehačky natřeme na roládu navrchu.
-
Můžeme dozdobit, třeba nastrouhanou čokoládou, kokosem, barevnými kuličkami (to jsem použila já), meze se nekladou, každý může improvizovat.
Poznámka od kuchařky
Rolády jsem nikdy nedělala, zdály se mi dost složité a párkrát se mi nepovedly. Až tady na Topkách jsem se je perfektně naučila a protože je máme rádi, tak už si i vymýšlím a zjišťuji, jak je to lehké! Speciálně tato je snad nejlehčí a zvládne jí každý, nemusí se šlehat žloutky s cukrem a dělat z bílků sníh, prostě se ušlehají v pohodě celá vejce a je to! Roládu můžete plnit různými krémy a můžeme podmazat džemem.
Ti, co začínají-vyzkoušejte a budete zajisté pochválení a budete mít radost, že se vám roláda povedla!