
- reklama -
Suroviny
1ks
- 150 g ječné mouky
- 75 g chlebové pšeničné mouky
- 90 g celozrnné pšeničné mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky vinného kamene
- 2 lžíce oleje
- 180 ml podmáslí
- 1/2 lžičky jedlé sody
Postup přípravy receptu
-
Velkou pánev potřeme tenkou vrstvou oleje a rozpálíme (u nepřilnavých povrchů není olej potřeba).
-
Mezitím do velké mísy prosejeme mouky, sůl a kámen.
-
Přidáme olej a zapracujeme do mouky, až směs začne připomínat strouhanku.
-
Smícháme podmáslí s jedlou sodou. K
-
dyž směs začne bublat, vlijeme ji do mouky a vypracujeme měkké těsto. Těsto nesmíme hníst příliš dlouho, jinak by ztuhlo.
-
Na pomoučeném vále z těsta vytvarujeme placku silou asi 2cm. Na povrchu nožem lehce vyznačíme 4 díly.
-
Bochánek pečeme při nízké teplotě 8-10 minut z každé strany. Nesmíme ho péct příliš rychle, aby se povrch nespálil a střed nezůstal syrový.
-
Upečený necháme trochu vychladnout na mřížce a jíme ještě vlažný.
Poznámka od kuchařky
Kuchařka: DlabemeZdrave