
Suroviny
- 1 vepřový jazyk
- 1 velká cibule
- 1 malá mrkev
- hrst mraženého hrášku
- bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 3 kuličky celého pepře
- Podravka
- sůl
- olej
- krajíc chleba
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno, v tlakovém hrnci rozpálíme olej a cibuli na něm osmažíme dohněda.
-
Zalijeme vodou, vložíme jazyk, mrkev, část hrášku, bobkový list, nové koření, pepř, trochu podravky a soli.
-
Tlakový hrnec uzavřeme a necháme vařit na středním ohni cca 45 minut.
-
Poté otevřeme tlakový hrnec, vyjmeme jazyk, zeleninu, bobkový list a kuličky, jazyk oloupeme a jeho i mrkev nakrájíme na menší kousky.
-
Do vývaru dáme rozkouskovaný chleba bez kůrky, a až se chleba nanucá, rozmixujeme na omáčku – chleba by ji měl dostatečně zahustit.
-
Do omáčky vrátíme jazyk a vše ostatní (co jsme vyndali), zbytek hrášku a ještě chvíli povaříme. Případně dochutíme solí nebo podravkou.
Poznámka od kuchařky
Přílohou může být například rýže.
Omáčka má díky chlebu zvláštní nakyslou chuť.