Suroviny
.
- •1 uzený hovězí jazyk (nebo 3 vepřové syrové jazyky a hodně – asi 5x více než dáváte na vývar – celého divokého koření a pár hřebíčků)
- •1 000 g vepřového mletého (bůček)
- •500 g hovězího mletého (libového)
- •1 ks síťka (pobřišnice)
- •sádlo
- •2 cibule
- •4 zoubky česneku
- •4 vejce
- •4 rohlíky
- •mléko
- •pepř
- •majoránka
- •kmín (nemusí být)
- •sůl
- •strouhanka
Postup přípravy receptu
-
Hovězí jazyk uvaříme do měkka v mírně osolené vodě (nebo doměkka uvaříme vepřové jazyky v osolené vodě s přebytkem divokého koření).
Po bleskovém ochlazení pod studenou vodou je sloupneme od kořene ke špičce. -
Síťku namočíme do vlažné vody.
-
Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle dosklovita.
Nakrájené rohlíky namočíme v mléce. -
V míse smícháme mleté maso s vejci, vychladlou cibulí, česnekem utřeným se solí, kořením, vymačkanými rohlíky a hmotu zpracujeme rukama.
Podle potřeby můžeme zahustit strouhankou. -
Míšeninu dáme na rozprostřenou síťku, zavineme do ní jazyk a to celé zamotáme do síťky.
-
Sekanou vložíme do pekáče (vymaštěného, nebo vyloženého papírem na pečení) trošku podlijeme a vložíme do rozpálené trouby.
Po chvilce snížíme teplotu asi na 175°C (horkovzduch) pekáč zakryjeme a pečeme asi 60 minut.
Občas poléváme výpekem a na závěr sekanou odkryjeme a pozlatíme.Před servírováním necháme pečeni chvíli odpočinout.
Nejlepší je postudenu!
Hračičkové mohou uvařit oboje jazyky (každý zvlášť) a vyhrát si při skládání mozaiky (šachovnice), kterou obklíčí sekanou…
Poznámka od kuchařky
Zdroj: http://www.labuznik.cz/recept/jazyk-v-sekane-pecen…
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…