Játrový sýr III.

269
- reklama -

Suroviny

35% vepřových jater
35% plecka
30% vepřového laloku
Na 1 kg masa:
25 g soli
3 g mletého bílého pepře
2 g mletého zázvoru
0,25 g (asi špetička) mleté skořice
0,25 g mletého kardamomu
cibule
kousek sádla
1 vejce
plátky slaniny na vyložení formy

Postup přípravy receptu

  1. Na velké desce semeleme plecko, smícháme ho se solí, trochou vody a do druhého dne uložíme do lednice. Laloky bez kůže pokrájíme na kostky, nasolíme a také uložíme do chladu.


    Zobrazit celý recept

  2. Cibuli nakrájíme, na kousku sádla osmažíme, játra zbavíme žilek a oboje pak dvakrát pomeleme na desce 2 mm. Na téže desce pak semeleme i laloky a plecko.

  3. Promícháme játra s kořením, až se začnou tvořit bublinky, vmísíme i plecko. Po spojení všech surovin vmísíme mleté laloky a vejce.

  4. Opravdu dobře promíchanou hladkou směs pak plníme do forem, vyložených plátky slaniny. Urovnáme povrch, dbáme, aby v paštice nebyly vzduchové bubliny a povrch také poklademe slaninou. Formu uzavřeme, vložíme do vřící vody a při 80 °C vaříme 2 – 3 hodiny. Zcela vychladlou paštiku ponoříme na okamžik do horké vody a vyklopíme. Zabalíme do alobalu a uchováváme v chladnu.

Poznámka od kuchařky

Juraj Lauko – Zakáľačkové špeciality

Tato starší kniha, dříve k nesehnání, byla vydána znovu – pokud by chtěl někdo experimentovat s masnými výrobky, doporučuji :))