Suroviny
- 35% vepřových jater
- 35% plecka
- 30% vepřového laloku
- Na 1 kg masa:
- 25 g soli
- 3 g mletého bílého pepře
- 2 g mletého zázvoru
- 0,25 g (asi špetička) mleté skořice
- 0,25 g mletého kardamomu
- cibule
- kousek sádla
- 1 vejce
- plátky slaniny na vyložení formy
Postup přípravy receptu
-
Na velké desce semeleme plecko, smícháme ho se solí, trochou vody a do druhého dne uložíme do lednice. Laloky bez kůže pokrájíme na kostky, nasolíme a také uložíme do chladu.
-
Cibuli nakrájíme, na kousku sádla osmažíme, játra zbavíme žilek a oboje pak dvakrát pomeleme na desce 2 mm. Na téže desce pak semeleme i laloky a plecko.
-
Promícháme játra s kořením, až se začnou tvořit bublinky, vmísíme i plecko. Po spojení všech surovin vmísíme mleté laloky a vejce.
-
Opravdu dobře promíchanou hladkou směs pak plníme do forem, vyložených plátky slaniny. Urovnáme povrch, dbáme, aby v paštice nebyly vzduchové bubliny a povrch také poklademe slaninou. Formu uzavřeme, vložíme do vřící vody a při 80 °C vaříme 2 – 3 hodiny. Zcela vychladlou paštiku ponoříme na okamžik do horké vody a vyklopíme. Zabalíme do alobalu a uchováváme v chladnu.
Poznámka od kuchařky
Juraj Lauko – Zakáľačkové špeciality
Tato starší kniha, dříve k nesehnání, byla vydána znovu – pokud by chtěl někdo experimentovat s masnými výrobky, doporučuji :))