Játrový sýr II.

95
- reklama -

Suroviny

3 kg vepřových jater
3 kg libového masa
4 kg vnitřního sádla
6 vajec
200 g mouky
30 g bílého pepře
15 g mletého hřebíčku
10 g kardamomu
masový vývar
sůl
plátky slaniny

Postup přípravy receptu

  1. Játra zbavíme žilek, nakrájíme na plátky a krátce spaříme horkou vodou. Pak je pomeleme, přidáme vařené libové maso, pokrájené sádlo a všechno to aspoň dvakrát pomeleme na nejjemnější desce.

  2. Přidáme koření, vejce, mouku rozmíchanou v troše vody, dobře promícháme a podle potřeby dosolíme a vývarem naředíme. Hmota má být jemná, vazká a hladká.

  3. Formy dobře vyložíme plátky slaniny, naplníme paštikou a dbáme, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Povrch také pokryjeme lístečky slaniny, formu uzavřeme a vaříme ve vodě asi 90-100°C, přibližně hodinu.

  4. Necháme dokonale vychladit a vyklopíme. Uchováváme v chladu, zabalené do alobalu.

Poznámka od kuchařky

Recept z knihy Zapomenuté receptury masných výrobků, vložený na přání :))

Vnitřní sádlo si nesplést se střevním, bude k dostání spíš ve větších masnách. Dnešní prasata mívají jateční váhu asi 120 kg (oproti dřívějším 200-250 kg), tak je vnitřního sádla méně – prozradil řezník.