Játrová paštika s brusinkovým želé

145
- reklama -

Suroviny
4 porce

400 g kuřecích jater
100 g anglické slaniny na kostičky
2 lžíce olivového oleje
1 cibule (na kostičky)
2 stroužky česneku
tymián
40 ml Staré myslivecké
40 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
120 g másla + na vymazání formy
Na želé:
1 brusinkový kompot
1 balení plátkové želatiny

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme želé – želatinu připravíme dle návodu, smícháme s brusinkovým kompotem a vlijeme do formy (nejlépe silikonové) a necháme ztuhnout.

  2. Poté připravíme paštiku: na oleji osmahneme cibuli, po chvíli přidáme i česnek a tymián. Přidáme játra a slaninu a osmahneme. Jakmile se játra zatáhnou, přilijeme Myslivce a dusíme (chvíli pod pokličkou, pak bez), dokud se tekutina neodpaří.

  3. Směs (ještě teplou) rozmixujeme s máslem a smetanou. Nakonec ochutíme solí a pepřem (vůbec se nemusíme bát, můžeme i lehce „přesolit“ – sůl ani pepř po zchladnutí nebudou tak výrazné).

  4. Teplou paštiku přendáme do připravené formy – vrchní vrstva želé teplotou trochu povolí a oboje se krásně spojí dohromady. Dáme do lednice a necháme min. 2 hodiny odležet.

Poznámka od kuchařky

Toto je výsledek „zplácání“ několika receptů dohromady s vlastním nápadem na želé – brusinky v paštice totiž milujeme! Je také možné přidat do rozmixované paštiky i sušené brusinky nebo oříšky – zkrátka, co má kdo rád ;-), ale v tom případě bych vynechala želé.