Játrová paštika na pomerančích

100
- reklama -

Suroviny
6-8 porcí

500 g drůbežích jater
1 lžíce kachního sádla
1 červená cibule
1 pomeranč
2 stroužky česneku
1 panák brandy nebo pomerančového likéru
4-5 snítek tymiánu
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Játra opláchneme pod studenou vodou, necháme důkladně okapat a očistíme od blan.

  2. Cibulku pokrájíme nadrobno a dáme restovat na rozpuštěné sádlo. Jakmile zesklovatí, přidáme játra a necháme zatáhnout.

  3. Poté přidáme kůru a šťávu z pomeranče, rozdrcené stroužky česneku a čerstvý tymián. To vše zalijeme panákem brandy nebo likéru a necháme 10-15min restovat, dokud se nevypaří alkohol i šťáva.

  4. Poté už jen stačí nechat vychladnout, důkladně rozmixovat, rozdělit do mističek (nejlépe silikonových kvůli vyklopení) a dát ztuhnout do lednice. Při servírování můžete přidat opražená dýňová semínka.

  5. Tato paštika je hodně pevná, takže je spíše na krájení, ale pokud ji chcete mazlavější, tak po mixování opatrně nařeďte rostlinnou smetanou. Nebo nenechte při restování vypařit veškerou tekutinu.

Poznámka od kuchařky

http://www.facebook.com/pages/Mishkas-Diary/142872…

Už straaaaašně dlouho jsem se na domácí paštiku chystala, ale pořád jsem ze všech stran slýchala, jak je to náročné a že se málokdy povede. Také co člověk, to jiný recept a postup. Někdo používá syrová játra a peče, jiný orestuje a nechá ztuhnout. Někdo dělá s houbami, brusinkami, ořechy, jiný používá spolu s játry také maso atd. Tak a co si vybrat? Nakonec jsem se rozhodla prubnout recept od Alex z Prostřeno (anglický týden v Brightonu), protože mne zaujala kombinace jater a pomeranče.