
Suroviny
4 porce
- 500 g vepřových jater (možno použít i kuřecí)
- 1 cibule
- 1 litr mléka
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- 1 stroužek česneku
- sádlo
Postup přípravy receptu
-
Játra si nakrájíme na menší kostky společně s cibulí.
-
Do mixeru nebo do sekacího nástavce vložíme nakrájená játra, cibuli a jeden stroužek česneku. Rozmixujeme na „krvavou polévku“.
-
Do hrnce si dáme lžíci sádla, jak se rozpustí tak vlijeme rozmixovanou játrovou směs. Směs musíme dobře míchat, jelikož nám začne hrudkovatět a přichytávat se.
-
Jakmile je játrová směs orestovaná (získá tvar hrudek a šedo-hnědou barvu) tak přilijeme ¾ litru mléka a necháme vařit, aby játra změkla.
-
Po 30 minutách dochutíme solí a pepřem a ve zbylém ¼ litru mléka rozmícháme polévkovou lžíci hl. mouky a vlijeme do probublávající omáčky.
-
Dobře zamícháme a ještě několikrát na mírném plamení po dobu cca 15 minut promícháme zejména ode dna, kde má omáčka tendenci se připalovat.
Podáváme s vejcem vařeným na hniličku nebo na tvrdo a houskovým knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Vejce jsem použil tzv.zastřená, ale jelikož jejich příprava v octové vodě a „šufánkem“ (naběračkou) není zrovna moje oblíbená, tak jsem použil metodu: miska – folie – rozklepnuté vejce – zavázaná folie a šup do vařící vody. Ten recept tady někde je ale nepodařilo se mi najít jeho odkaz – jinak bych ho sem vložil. Když se Vám ho podaří najít rád to napravím.