Játrová omáčka s vejcem

82
- reklama -

Suroviny
4 porce

500 g vepřových jater (možno použít i kuřecí)
1 cibule
1 litr mléka
hladká mouka
sůl
pepř
1 stroužek česneku
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Játra si nakrájíme na menší kostky společně s cibulí.

  2. Do mixeru nebo do sekacího nástavce vložíme nakrájená játra, cibuli a jeden stroužek česneku. Rozmixujeme na „krvavou polévku“.

  3. Do hrnce si dáme lžíci sádla, jak se rozpustí tak vlijeme rozmixovanou játrovou směs. Směs musíme dobře míchat, jelikož nám začne hrudkovatět a přichytávat se.

  4. Jakmile je játrová směs orestovaná (získá tvar hrudek a šedo-hnědou barvu) tak přilijeme ¾ litru mléka a necháme vařit, aby játra změkla.

  5. Po 30 minutách dochutíme solí a pepřem a ve zbylém ¼ litru mléka rozmícháme polévkovou lžíci hl. mouky a vlijeme do probublávající omáčky.

  6. Dobře zamícháme a ještě několikrát na mírném plamení po dobu cca 15 minut promícháme zejména ode dna, kde má omáčka tendenci se připalovat.
    Podáváme s vejcem vařeným na hniličku nebo na tvrdo a houskovým knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Vejce jsem použil tzv.zastřená, ale jelikož jejich příprava v octové vodě a „šufánkem“ (naběračkou) není zrovna moje oblíbená, tak jsem použil metodu: miska – folie – rozklepnuté vejce – zavázaná folie a šup do vařící vody. Ten recept tady někde je ale nepodařilo se mi najít jeho odkaz – jinak bych ho sem vložil. Když se Vám ho podaří najít rád to napravím.

http://www.toprecepty.cz/fotky_nahled/0018/n_kolaz…