Jarní zelný salát

135
- reklama -

Suroviny

1 malá hlávka raného zelí, cca 1 kg
sůl
cukr krupice nebo med
citronová šťáva
1 lžíce oleje
citronová kůra – není nutná
Do pestrého salátu přidáme:
1 menší červenou papriku nebo kapii
2 zralá, pevná rajčata
půl salátové okurky
5 -6 ředkviček

Postup přípravy receptu

  1. Rané zelí rozkrojíme na čtvrtky a poté pokrájíme na nudličky (bez košťálu). Dáme do mísy, dle chuti osolíme, přidáme trochu cukru (postačí 1 plná lžíce) a rukou promícháme a jemně promneme. Kdo chce salát výraznější, přidá maličko jemně nastrouhané citronové kůry. Rané zelí je šťavnaté a křehké, není nutné ho dlouze „drtit“. Takto propracované zelí už postačí jen zakápnout olejem, dochutit citronovou šťávou, promíchat a můžeme podávat.


    Zobrazit celý recept

  2. Pokud chceme salát pestřejší, postačí polovina hlávky raného zelí, připravená stejně jako základní jarní zelný salát + další očištěná, nadrobno pokrájená zelenina.

  3. Jarní zelný salát připravujeme nejlépe z chlazené zeleniny. Není nutné ho nechávat proležet, podáváme ho ihned, aby křupal a zbytečně nevadl. Výborný je samotný, ale podávat ho můžeme klidně i jako plnohodnotnou přílohu.