Jarní Zelená polévka – zaklechtanka

69
- reklama -

Suroviny

Nadrobno nakrájené mladé kopřivy i s natí
2 pl pažitka
2 pl šťovík
2 pl libeček
2 pl petrželka
2 pl pampeliškové listy
2 pl řebříček
4 brambory
1/2 l vody
1 l kysané smetany (já nahrazuju půlkou podmáslí a půlkou Valašské kyšky, nebo jen podmáslím, případně kefír.) Smetanu omezuju. Ale je v původním receptu.
3 PL hladké mouky
sůl
máslo
ocet dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nakrájíme nadrobno a vložíme do vroucí osolené vody. Bylinky podusíme na trošce másla asi 4 minuty.

  2. K poloměkkým bramborám vložíme bylinky a zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou a ještě povaříme. Podle chuti osolíme a přikyselíme. Zdroj: rodinné recepty

Poznámka od kuchařky

U nás se jí říká zaklechtanka a dělala se vždy po velikonocích z nejmladších, právě rašících bylinek.