Jarní salát z bulguru

79
- reklama -

Suroviny
4 porce

200 ml bulguru
lžíce oleje
200 ml hrášku (čerstvý nebo mražený)
1 svazek zeleného chřestu (svazek v krámě rozbalte a podívejte se na uříznuté konce, často prodávají plesnivý)
svazek pažitky (co se vejde do kroužku mezi palcem a ukazováčkem)
200 ml ořechů (nebo mandlí – hrubě nasekaných a opražených bez tuku)
2 vejce (natvrdo)
na zálivku:
1 stroužek česneku (utřený se solí)
šťáva z 1 citronu
150 ml olivového oleje (extra-virgin)
2 plátky citronu
1 lžička cukru
oříšek másla
sůl (na uvaření zeleniny)

Postup přípravy receptu

  1. Uvařte vejce a ochlaďte.

  2. Nakrájejte pažitku.

  3. Nasekejte a opražte ořechy.

  4. Opražte bulgur na lžíci oleje po dobu asi 2 – 3 minut.

  5. Ušlehejte zálivku.

  6. Vyloupejte hrášek a chřest oloupejte v poslední třetině stonku a nakrájejte na cca 2 cm dlouhé kousky.

  7. Do kastrolu dejte 2 plátky citronu, lžičku cukru, oříšek másla a trochu soli, zalijte horkou vodou a přiveďte k varu.

  8. Do vroucí vody dejte hrášek a chřest a vařte po dobu asi 3 – 4 minut, aby zelenina zůstala křupavá.

  9. Přeceďte a částí vývaru zalijte bulgur a nechte nabobtnat.

  10. Vejce rozkrájejte na kostičky.

  11. Smíchejte bulgur, zeleninu, vejce, polovinu ořechů, polovinu pažitky a dvě třetiny zálivky a dobře promíchejte.

  12. Vychlaďte.

  13. Ozdobte druhou polovinou ořechů a pažitky a pokapejte zbytkem zálivky. Podávejte s rozpečenou pitou.