
Suroviny
4 porce
- 200 ml bulguru
- lžíce oleje
- 200 ml hrášku (čerstvý nebo mražený)
- 1 svazek zeleného chřestu (svazek v krámě rozbalte a podívejte se na uříznuté konce, často prodávají plesnivý)
- svazek pažitky (co se vejde do kroužku mezi palcem a ukazováčkem)
- 200 ml ořechů (nebo mandlí – hrubě nasekaných a opražených bez tuku)
- 2 vejce (natvrdo)
- na zálivku:
- 1 stroužek česneku (utřený se solí)
- šťáva z 1 citronu
- 150 ml olivového oleje (extra-virgin)
- 2 plátky citronu
- 1 lžička cukru
- oříšek másla
- sůl (na uvaření zeleniny)
Postup přípravy receptu
-
Uvařte vejce a ochlaďte.
-
Nakrájejte pažitku.
-
Nasekejte a opražte ořechy.
-
Opražte bulgur na lžíci oleje po dobu asi 2 – 3 minut.
-
Ušlehejte zálivku.
-
Vyloupejte hrášek a chřest oloupejte v poslední třetině stonku a nakrájejte na cca 2 cm dlouhé kousky.
-
Do kastrolu dejte 2 plátky citronu, lžičku cukru, oříšek másla a trochu soli, zalijte horkou vodou a přiveďte k varu.
-
Do vroucí vody dejte hrášek a chřest a vařte po dobu asi 3 – 4 minut, aby zelenina zůstala křupavá.
-
Přeceďte a částí vývaru zalijte bulgur a nechte nabobtnat.
-
Vejce rozkrájejte na kostičky.
-
Smíchejte bulgur, zeleninu, vejce, polovinu ořechů, polovinu pažitky a dvě třetiny zálivky a dobře promíchejte.
-
Vychlaďte.
-
Ozdobte druhou polovinou ořechů a pažitky a pokapejte zbytkem zálivky. Podávejte s rozpečenou pitou.