
Suroviny
5 skleniček 0,7 l
- 1 200 ks pampeliškových květů (za mě čím víc, tím líp)
- 3 l vody
- 3 kg cukru
- 3 citrony
Postup přípravy receptu
-
Omyjeme květy pampelišky pod studenou vodou, přendáme aspoň do 6 l hrnce. Pampelišky zalijeme 3 l vody. Citrony očistíme od slupky a semínek. Nakrájíme je na kolečka. Vložíme do hrnce k pampeliškám. (Provařené pampelišky nevoní hezky, tak se nebojte, výsledek je úžasný). Provaříme 20 minut, stáhneme z plotny a necháme do druhého dne odpočívat v hrnci. Přikryjeme pokličkou po vychladnutí.
-
Následující den vezmeme nálev z pampelišek a přecedíme jej přes jemné sítko do čistého hrnce.
-
Do nálevu v hrnci přidáme všechen cukr. Vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Nálev cukrem zhoustne do medu. To zjistíme, když nabereme tekutinu z hrnce na lžičku a necháme ji při pokojové teplotě vychladnout. Pokud je med hotový a hustý, přelijeme vařící med do sklenic s víčkem. Zavíčkujeme a otočíme skleničku víčkem dolů.
Poznámka od kuchařky
Sklenice libovolně můžeme popsat. Dělám recept 3. rokem.