
Suroviny
- Palačinky:
- 300 ml mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 sklenka hladké mouky (podle potřeby i trochu více)
- 1 velká lžíce kakaa
- Ovocná omáčka:
- plátek másla
- 2 jablka
- 1 zralý banán
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce medu
- špetka skořice
- 2 lžíce rumu
- asi 100 ml jablečného moštu nebo i vody
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin na palačinky mimo kakaa připravíme těsto. Vše dobře prošleháme, těsto musí být trochu hustší než na klasické palačinky, aby se nám moc neroztékalo.
-
Asi čtvrtinu těsta si odlijeme do misky a obarvíme ji kakaem.
-
Obě těsta přelijeme do zdobících sáčků.
-
Na rozehřátou palačinkovou pánev nastříkáme nejprve hnědým těstem do středu pánve malé kolečko jako střed květu.
-
Pak světlým těstem namalujeme kolem středu okvětní plátky.
-
Po chvilce květinku opatrně otočíme a opečeme i z druhé strany.
-
Jablečno-banánová omáčka: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme je na kostičky.
-
Na pánvi rozehřejeme plátek másla, vložíme na něj jablka a posypeme hnědým cukrem. Necháme je restovat, často mícháme, dokud jablka nezměknou a nezačnou lehce karamelizovat. Pak přidáme banán nakrájený na kolečka, med, skořici a rum a po promíchání podlijeme jablečným moštem nebo vodou.
-
Vše necháme ještě chvilku dusit, vypneme a rozmixujeme na hladkou omáčku.
-
Palačinkové kytičky podáváme s teplou ovocnou omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Na květinky můžete použít i svoje osvědčené těsto na palačinky, jen by mělo být o něco hustší než obvykle.