Jarní mrkvový dort

60
- reklama -

Suroviny
Dortová forma 26cm

1 hrnek (250ml) cukru
1 hrnek oleje
2 hrnky polohrubé mouky
3 hrnky strouhané jarní mrkve
1/2 hrnku strouhaných vlašských ořechů
1/2 kypřícího prášku
3 vejce
špetka soli
KRÉM:
375 ml mléka
2 lžíce pískového cukru
1 vanilkový pudinkový prášek
1 pomazánkové máslo nebo tvaroh
2 lžíce moučkového cukru
barevný marcipán (na mrkvičky)
meruňková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukrem a olejem, přisypeme mouku s kypřícím práškem, sůl, vmícháme mrkev a ořechy. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě (200°C) cca 40 min. Upečení zkoušíme špejlí. Dáme vychladnout a uděláme si krém.

  2. Z mléka, pískového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme ho vychladnout. Pomazánkové máslo nebo tvaroh smícháme s moučkovým cukrem a vešleháme postupně vychladlou pudinkovou hmotu.

  3. Vychladlý korpus rozkrojíme, potřeme marmeládou a částí krému. Přiklopíme a potřeme celý dort. Nahoru vymodelujeme mrkvičky a ozdobíme.

  4. Dáme vychladit.

Poznámka od kuchařky

Původní recept je na bábovku z Jitulčiných receptů, který jsem trochu pozměnila. Krém jsem dělala z pomazánkového másla a byl mírně řídký, s tím tvarohem bude asi pevnější.