
Suroviny
4-6 porcí
- 1 kuře nebo různé dílky ( paličky, křídla)
- 20 dkg uzeného domácího špeku
- 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu
- 20 kuliček jalovce
- 5 kuliček nového koření
- 1 větší cibule
- 1 balíček kysaného zelí
- slunečnicový olej
- sůl
- kmín
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme olej a vložíme pokrájenou cibulku, opečeme do skoro hněda a přidáme překrájené kysané zelí, trochu cukru, soli, kmínu a dusíme doměkka.
-
Do hmoždíře dáme kuličky jalovce, rozmarýn a rozdrtíme najemno.
-
Na větší pánvi, třeba WOK začneme škvařit na větší kostky nakrájený špek. Až špek pustí v sobě obsažený tuk, přidáme koření z hmoždíře a vkládáme do rozpáleného vyškvařeného tuku se špekem díly lehce osoleného kuřete a zprudka opečeme.
-
Do předem namočeného římského hrnce vložíme orestované díly kuřete a všechen výpek a špek co zůstal v pánvi. Podlijeme mírně vodou a pečeme zakryté cca 90 minut.
-
Během pečení se nám uvařilo kysané zelí, které zahustíme tak, že do něj nastrouháme jednu syrovou bramboru a jedno menší jablko. Ještě chvilku necháme vařit, aby se na jemno nastrouhaná brambora v zelí uvařila.
-
Po upečení kuřete podáváme společně s knedlíkem dle chuti – houskový vs. bramborový nebo je vzájemně kombinujeme.
Poznámka od kuchařky
Ať Vám chutná !