Jalovcové kuře s kysaným zelím

71
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

1 kuře nebo různé dílky ( paličky, křídla)
20 dkg uzeného domácího špeku
1 čajová lžička sušeného rozmarýnu
20 kuliček jalovce
5 kuliček nového koření
1 větší cibule
1 balíček kysaného zelí
slunečnicový olej
sůl
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme olej a vložíme pokrájenou cibulku, opečeme do skoro hněda a přidáme překrájené kysané zelí, trochu cukru, soli, kmínu a dusíme doměkka.

  2. Do hmoždíře dáme kuličky jalovce, rozmarýn a rozdrtíme najemno.

  3. Na větší pánvi, třeba WOK začneme škvařit na větší kostky nakrájený špek. Až špek pustí v sobě obsažený tuk, přidáme koření z hmoždíře a vkládáme do rozpáleného vyškvařeného tuku se špekem díly lehce osoleného kuřete a zprudka opečeme.

  4. Do předem namočeného římského hrnce vložíme orestované díly kuřete a všechen výpek a špek co zůstal v pánvi. Podlijeme mírně vodou a pečeme zakryté cca 90 minut.

  5. Během pečení se nám uvařilo kysané zelí, které zahustíme tak, že do něj nastrouháme jednu syrovou bramboru a jedno menší jablko. Ještě chvilku necháme vařit, aby se na jemno nastrouhaná brambora v zelí uvařila.

  6. Po upečení kuřete podáváme společně s knedlíkem dle chuti – houskový vs. bramborový nebo je vzájemně kombinujeme.

Poznámka od kuchařky

Ať Vám chutná !