![Jahodový sorbet s karibským rumem a mátovým krémem_5ff7fc25d7b72.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/jahodovy-sorbet-s-karibskym-rumem-a-matovym-kremem_5ff7fc25c8b11.jpeg)
Suroviny
- Sorbet:
- 150 g jahod
- 20 g třtinového cukru
- nastrouhaná limetková kůra z 1/2 limetky
- 1 čajová lžička limetkové šťávy
- 70 ml vody
- Pokud nejsou jahody tolik sladké přidala bych ještě o 10g cukru více
- Mátový krém:
- 1 polévková lžíce asi 13 g moučkového cukru
- větvička – tj asi 8 lístků máty
- 1 čajová lžička limetkové šťávy
- 50 g créme fraiche
- 100 g smetany ke šlehání (nejlépe vysokoprocentní)
- 4-5 cl bílého karibského rumu
Postup přípravy receptu
-
Do kastrůlku nalijeme 70 ml vody, přidáme třtinový cukr, nastrouhanou limetovou kůru a přivedeme k varu. Vaříme 3 minuty, poté přidáme limetovou šťávu a stáhneme z ohně. Necháme lehce zchladnout.
-
Jahody nakrájíme na malé kousky, přidáme je k sirupu a rozmixujeme tyčovým mixérem. Vychladlé nalijeme do krabičky v nižší vrstvě a dáme do mrazáku.
-
Zmrzlou směs rozsekáme v mixéru na sníh. Zalijeme bílým rumem, promícháme a opět dáme zmrazit.
-
Mátu spolu s moučkovým cukrem a limetovou šťávou vložíme do hmoždíře a utřeme v hladkou pastu.
Pastu smícháme s créme fraiche. Smetanu vyšleháme do tuha a přimícháme k mátové smetaně.
Do mističky dáme trochu krému, 3 lžíce sorbetu a ještě lehce dozdobíme krémem.
Můžeme dozdobit pár lístky máty a skrojkem limetky.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz