Jahodový řez

88
- reklama -

Suroviny
dortová forma průměr 26cm

Piškot:
4 vejce
1/2 hrnku vanilkového cukru (používám domácí výrobu)
1/2 hrnku oleje
1 hrnek jahod (rozmixovaných nebo rozmačkaných)
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli (na šlehání sněhu)
Náplň:
1 jahodová marmeláda
1/2 hrnku rozmixovaných jahod
1 sáček želatinových plátků (Dr. Oetker)
Šlehačka:
1 šlehačka Rama Cremefine (na šlehání)
2 sáčky šlehačky v prášku (Dr. Oetker)
3/4 hrnku rozmixovaných jahod

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C a nejdříve ušleháme sníh z bílků + špetka soli.(Sníh se šlehá nejdříve z toho důvodu, že metličky jsou suché a čisté, pokud by byly od žloutků, sníh neušleháte). Dále si dáme do pár lžic vody namočit želatinové plátky.


    Zobrazit celý recept

  2. Žloutky šleháme s vanilkovým cukrem minimálně 2 minuty do pěny, zašleháme olej a zamícháme rozmixované nebo důkladně rozmačkané jahody. Nakonec zlehka zamícháme střídavě sníh a mouku s práškem do pečiva (přes sítko).

  3. Na dno dortové formy (průměr 26cm) upevníme pečící papír – boky nenatíráme, pokud máme teflonovou nebo nepřilnavou formu. Boky jen zvenčí obalíme alobalem a pečeme asi 40 minut. při 180°C. Po této době vyzkoušíme špejlí – jestli je upečeno, zůstane suchá.

  4. Necháme vychládnout, korpus rozřízneme na dvě poloviny a vrátíme do formy, vyložené igelitem (boky můžeme upevnit gumičkou).

  5. Jahody rozmixujeme společně s marmeládou, zahřejeme želatinu dle návodu a vše smícháme. Necháme vychladnout a nalijeme na spodní korpus. Opatrně přiklopíme druhou polovinu a dáme do ledničky, než si připravíme šlehačku.

  6. Šlehačku našleháme společně se sypkými šlehačkami a zašleháme rozmixované jahody.

  7. Ozdobíme dort a vrátíme na chvilku do ledničky. Upozornění: pokud píši 1 hrnek rozmixovaných jahod, tak celých jahod to budou asi 2 hrnky.

Poznámka od kuchařky

Na nějakém zahraničním webu jsem narazila na fintu obalit formu pásky z alobalu, který tak nějak chladí boky formy a piškot se peče stejnoměrně a prostředek se nevyboulí.

Zkusila jsem dnes poprvé a tak rovný korpus jak podle pravítka jsem ještě neměla :-), ale může to být jen náhoda.

Pokud máte s tímto někdo zkušenosti, budu ráda, když se podělíte.

Letos sklízím jahody dříve, než slimáci :-), tak jsem vymyslela takový jahodový „ná“řez.

Na potření můžete použít klidně samostatnou marmeládu, ale do šlehačky jahodami nešetřete, nebudete litovat.