Jahodový mousse (pěna) s mascarpone krémem

125
- reklama -

Suroviny
4 ale záleží na velikosti poháru

Mousse:
200 g jahod
50 g moučkového cukru
3 polévkové lžíce pomerančové šťávy
2 plátky želatiny
200 g crème fraîche
100 g smetany 33% tuku
Želatina:
2 plátky želatiny
100 g jahod
moučkový cukr podle chuti
Krém:
125 g mascarpone
125 g bílého jogurtu
1 polévková lžíce Lemon curd viz. poznámka
1 polévková lžíce Grand Marnier
moučkový cukr podle chuti – nemusí být

Postup přípravy receptu

  1. Mousse: Do studené vody dáme namočit želatinu. Očištěné a omyté jahody, cukr a pomerančovou šťávu společně rozmixujeme. Propasírujeme přes síto. Našleháme si crème fraîche ke kterému přidáme rozmixované jahody.

  2. V malém množství horké vody (cca 1 polévková lžíce) rozpustíme vymačkanou želatinu a přidáme k předcházející směsi a dobře promícháme. Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně spojíme s jahodovou směsí. Rozdělíme do pohárů a dáme alespoň na jednu hodinu do lednice ztuhnout.

  3. Želatina: Ve studené vodě namočíme želatinu. Omyté a očištěné jahody rozmixujeme společně s cukrem. V malém množství horké vody (cca 1 polévková lžíce) rozpustíme želatinu, kterou přidáme k rozmixovaným jahodám. Želatinu rozdělíme do pohárů na jahodový mousse a dáme opět do lednice ztuhnout.

  4. Krém: Mascarpone se všemi surovinami našleháme a těsně před servírováním rozdělíme do pohárů na jahodovou želatinu. Zdobíme podle fantazie.

Poznámka od kuchařky

*Lemon curd http://www.toprecepty.cz/recept/21727-lemon-curd/

*Crème fraîche lze nahradit i zakysanou smetanou.

*Mousse je lepší nechat v lednici do druhého dne, kdy dostane tužší konzistenci.