
Suroviny
4 ale záleží na velikosti poháru
- Mousse:
- 200 g jahod
- 50 g moučkového cukru
- 3 polévkové lžíce pomerančové šťávy
- 2 plátky želatiny
- 200 g crème fraîche
- 100 g smetany 33% tuku
- Želatina:
- 2 plátky želatiny
- 100 g jahod
- moučkový cukr podle chuti
- Krém:
- 125 g mascarpone
- 125 g bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce Lemon curd viz. poznámka
- 1 polévková lžíce Grand Marnier
- moučkový cukr podle chuti – nemusí být
Postup přípravy receptu
-
Mousse: Do studené vody dáme namočit želatinu. Očištěné a omyté jahody, cukr a pomerančovou šťávu společně rozmixujeme. Propasírujeme přes síto. Našleháme si crème fraîche ke kterému přidáme rozmixované jahody.
-
V malém množství horké vody (cca 1 polévková lžíce) rozpustíme vymačkanou želatinu a přidáme k předcházející směsi a dobře promícháme. Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně spojíme s jahodovou směsí. Rozdělíme do pohárů a dáme alespoň na jednu hodinu do lednice ztuhnout.
-
Želatina: Ve studené vodě namočíme želatinu. Omyté a očištěné jahody rozmixujeme společně s cukrem. V malém množství horké vody (cca 1 polévková lžíce) rozpustíme želatinu, kterou přidáme k rozmixovaným jahodám. Želatinu rozdělíme do pohárů na jahodový mousse a dáme opět do lednice ztuhnout.
-
Krém: Mascarpone se všemi surovinami našleháme a těsně před servírováním rozdělíme do pohárů na jahodovou želatinu. Zdobíme podle fantazie.
Poznámka od kuchařky
*Lemon curd http://www.toprecepty.cz/recept/21727-lemon-curd/
*Crème fraîche lze nahradit i zakysanou smetanou.
*Mousse je lepší nechat v lednici do druhého dne, kdy dostane tužší konzistenci.