
Suroviny
- 2 vejce
- 80 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 1/2 KL kypřícího prášku
- 2 PL horké vody (ne vařící)
- Jahodové želé:
- 125 g zralých a voňavých jahod
- 80 g cukr krupice
- 2 – 3 plátky želatiny
- Žloutkový krém:
- 3/4 l mléka
- 3 pudinky
- 15 dkg cukru
- 2 žloutky
- 1 lžíci másla dát do mléka uvařit
- 15 dkg másla
- 6 lžic rumu
- trochu rumu (na pokropení korpusu)
- zdobení
Postup přípravy receptu
-
Bílky vyšleháme s polovinou cukru, žloutky pak s druhou polovinou cukru a 2 lžícemi horké vody (ne vařící). Opatrně zamícháme dohromady žloutky se sněhem, pomalu přimícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a vylijeme na plech s pečícím papírem. Pečeme cca 25 – 30 minut v předehřáté troubě na 175°C. Necháme vychladnout a vykrájíme z korpusu úsporně kolečka.
-
Jahodové želé:
Jahody dáme do kastrůlku s cukrem, rozmixujeme a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Nevaříme. Mezitím si namočíme želatinu v troše studené vody (cca 5 min.). Vyždímeme ji a přidáme k jahodám a mícháme, dokud se nerozpustí. Nesmí se vařit! potom vylijeme nejlépe do silikonové formy na koláč a necháme ztuhnout. Lepší je si želé připravit den předen. -
Kolečka vykrojená z korpusu zakapeme rumem (pro děti třeba jahodovým sirupem), dáme slabou vrstvu krému, položíme kolečko jahodového želé a nahoru vytvoříme čepici ozdobnou trezírovací trubičkou. Špičku čepičky dozdobíme perličkou a celé dáme do papírového košíčku.
Poznámka od kuchařky
Na tento zákusek můžete využít zbytek žloutkového krému – pokud jste třeba dělali dort a zbyl Vám. Sami budete překvapeni lahodnou chutí zákusku. Doporučuji podávat dobře vychlazený. http://www.majamotti.eu
Zákusky jsem přidala k mini RETRO zákuskům (ananasový, bezé roláda a ořechové kuličky) – neb je dnes Zdeňky 😀









