
Suroviny
- TĚSTO:
- 140 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g mletých lískových oříšků
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 – 2 lžíce vody
- NÁPLŇ:
- 250 g mascarpone (může se nahradit kvalitním pomazánkovým máslem)
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- ztužovač šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- 200 g jahod
- KARAMEL:
- 140 g měkkých karamel
- 5 lžic mléka
- NA DOHOTOVENÍ:
- 150 g jahod
- 40 g opražených a nasekaných lískových oříšků
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které dáme asi na 15 minut odležet do lednice. Pak těsto vyválíme a vyložíme jím formu o průměru 23 cm.
-
Na těsto dáme pečící papír, nasypeme suché fazole a dáme péct do trouby na 190°C.
-
Po 15 minutách papír s fazolemi sundáme a dopékáme dalších 5 – 10 minut dozlatova.
-
Karamely nakrájíme na menší kousky, dáme do kastrůlku s mlékem a za stálého míchání pomalu rozpouštíme.
-
Mascarpone našleháme s cukrem, opatrně vmícháme ušlehanou smetanu se ztužovačem a jahody nakrájené na plátky.
-
Vychladlý korpus potřeme polovinou karamelu a krémem s jahodami. Na krém rozložíme 150 g jahod nakrájených na plátky, pokapeme karamelem a posypeme oříšky.
-
Dáme vychladit do lednice.
Poznámka od kuchařky
Zdroj – časopis Apetit, mírně upraveno.









