Suroviny
- Na těsto:
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 2 sáček rumové esence
- 100 g mletých mandlí
- 150 g pšeničné mouky
- 100 g škrobové moučky
- Na náplň:
- 2 sáčky vanilkové omáčky v prášku
- 25 g cukru
- 250 ml mléka
- 50 g mletých mandlí
- 500 g jahod
- 500 g smetany na šlehání
- 30 g moučkového cukru
- 1 sáček ztužovače šlehačky
- 2 lžíce jahodového džemu
- Na ozdobení:
- jahody
- 100 g mandlových lupínků
- trochu šlehačky
- čokoládové vločky
- sekané pistácie
Postup přípravy receptu
-
Vejce ušleháme se 2 lžícemi horké vody do pěny. Přidáme cukr a rumovou přísadu do pečení a šleháme dál, dokud nevznikne hladký krém. Vmícháme mandle.
-
Mouku promícháme se škrobem a práškem do pečiva, prosejeme na krém a zapracujeme.
-
Dno dortové formy (Ø 26 cm) vyložíme papírem. Formu naplníme těstem a ihned pečeme v předehřáté troubě při 180 – 200 ˚C přibližně 20-30 minut. Korpus necháme vychladnout, okraj uvolníme nožem, korpus vyklopíme a stáhneme papír.
-
Podle návodu na obalu připravíme z omáčky v prášku, cukru a mléka hustý puding a necháme vychladnout.
-
Jahody omyjeme, necháme dobře okapat a odstraníme zelené lístky. Ze smetany, moučkového cukru a ztužovače šlehačky připravíme tuhou šlehačku. Vmícháme do ní mandle.
-
Korpus jednou vodorovně prořízneme a potřeme džemem.
-
Na spodní díl rozetřeme puding a rozdělíme jahody, velké překrojíme.
-
Na jahody rozetřeme mandlovou šlehačku, přiložíme druhý díl korpusu a lehce přitiskneme.
-
Celý povrch dortu potřeme šlehačkou, nahoře by se měly vytvořit malé dolíčky.
-
Okraj posypeme opraženými mandlovými lupínky. Koláč před podáváním ozdobíme jahodami, čokoládovými lístky a pistáciemi.