Jahodový koláč s mandlemi

84
- reklama -

Suroviny

Na těsto:
4 vejce
200 g cukru
2 sáček rumové esence
100 g mletých mandlí
150 g pšeničné mouky
100 g škrobové moučky
Na náplň:
2 sáčky vanilkové omáčky v prášku
25 g cukru
250 ml mléka
50 g mletých mandlí
500 g jahod
500 g smetany na šlehání
30 g moučkového cukru
1 sáček ztužovače šlehačky
2 lžíce jahodového džemu
Na ozdobení:
jahody
100 g mandlových lupínků
trochu šlehačky
čokoládové vločky
sekané pistácie

Postup přípravy receptu

  1. Vejce ušleháme se 2 lžícemi horké vody do pěny. Přidáme cukr a rumovou přísadu do pečení a šleháme dál, dokud nevznikne hladký krém. Vmícháme mandle.


    Zobrazit celý recept

  2. Mouku promícháme se škrobem a práškem do pečiva, prosejeme na krém a zapracujeme.

  3. Dno dortové formy (Ø 26 cm) vyložíme papírem. Formu naplníme těstem a ihned pečeme v předehřáté troubě při 180 – 200 ˚C přibližně 20-30 minut. Korpus necháme vychladnout, okraj uvolníme nožem, korpus vyklopíme a stáhneme papír.

  4. Podle návodu na obalu připravíme z omáčky v prášku, cukru a mléka hustý puding a necháme vychladnout.

  5. Jahody omyjeme, necháme dobře okapat a odstraníme zelené lístky. Ze smetany, moučkového cukru a ztužovače šlehačky připravíme tuhou šlehačku. Vmícháme do ní mandle.

  6. Korpus jednou vodorovně prořízneme a potřeme džemem.

  7. Na spodní díl rozetřeme puding a rozdělíme jahody, velké překrojíme.

  8. Na jahody rozetřeme mandlovou šlehačku, přiložíme druhý díl korpusu a lehce přitiskneme.

  9. Celý povrch dortu potřeme šlehačkou, nahoře by se měly vytvořit malé dolíčky.

  10. Okraj posypeme opraženými mandlovými lupínky. Koláč před podáváním ozdobíme jahodami, čokoládovými lístky a pistáciemi.