
Suroviny
- 1 tvaroh (ve vaničce)
- 4 vejce
- 250 g cukru moučka
- 220 g hery (rozpustíme do tekuta v mikrovlnce)
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- marmeláda (na namazání, v mém případě jahodová, lze i jinou)
- 1 jahodový pudink (může být i jiný – volíme dle ovoce)
- 1/2 litru vody
- asi 3 lžíce cukru krystal
Postup přípravy receptu
-
Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
-
V míse nejprve smícháme tvaroh, vejce, cukr a heru. Nejlépe ručním mixérem.
-
Poté přidáme mouku s práškem do pečiva. Vznikne nám krásně hladké těsto.
-
Rozprostřeme ho na plech.
-
Troubu nastavíme na 180 stupňů a plech vložíme do polo vyhřáté trouby. Nenechat rozpálit.
-
Pečeme přibližně 30 – 40 minut.
-
Koláč nám na povrchu pěkně zhnědne a odpoutá se od kraje plechu. Hotový koláč necháme vychladnout.
-
Poté pomažeme marmeládou a poklademe nakrájeným a omytým ovocem. V mém případě jahody.
-
Vytvoříme polevu.
-
Do hrnce vlijeme 400 ml vody smíchané s třemi lžícemi cukru krystal. Ve zbývajících 100 ml vody rozmícháme pudinkový prášek. Jakmile voda v hrnci začne vařit, přidáme pudink a prováříme asi 2 – 3 minuty.
-
Pak pomalu polejeme koláč a je hotovo.
Necháme vychladnout a ztuhnout.
Poznámka od kuchařky
Tento koláč není nic nového, ale je výborný, korpus se hned nerozmočí a je šťavnatý. Také není třeba šlehat vejce do pěny jako u piškotu. A díky tvarohu není suchý. S jahodami výborný, ale může být i jiné ovoce. Pudink s vodou je místo želatiny. Pokud ji nemáme rádi, nebo se zrovna doma nenachází, je to výborná volba. Dá se také uvařit například z džusu. Jak kdo rád.