Jahodový koláč – rychlý a jednoduchý

215
- reklama -

Suroviny

1 tvaroh (ve vaničce)
4 vejce
250 g cukru moučka
220 g hery (rozpustíme do tekuta v mikrovlnce)
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
marmeláda (na namazání, v mém případě jahodová, lze i jinou)
1 jahodový pudink (může být i jiný – volíme dle ovoce)
1/2 litru vody
asi 3 lžíce cukru krystal

Postup přípravy receptu

  1. Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

  2. V míse nejprve smícháme tvaroh, vejce, cukr a heru. Nejlépe ručním mixérem.

  3. Poté přidáme mouku s práškem do pečiva. Vznikne nám krásně hladké těsto.

  4. Rozprostřeme ho na plech.

  5. Troubu nastavíme na 180 stupňů a plech vložíme do polo vyhřáté trouby. Nenechat rozpálit.

  6. Pečeme přibližně 30 – 40 minut.

  7. Koláč nám na povrchu pěkně zhnědne a odpoutá se od kraje plechu. Hotový koláč necháme vychladnout.

  8. Poté pomažeme marmeládou a poklademe nakrájeným a omytým ovocem. V mém případě jahody.

  9. Vytvoříme polevu.

  10. Do hrnce vlijeme 400 ml vody smíchané s třemi lžícemi cukru krystal. Ve zbývajících 100 ml vody rozmícháme pudinkový prášek. Jakmile voda v hrnci začne vařit, přidáme pudink a prováříme asi 2 – 3 minuty.

  11. Pak pomalu polejeme koláč a je hotovo.
    Necháme vychladnout a ztuhnout.

Poznámka od kuchařky

Tento koláč není nic nového, ale je výborný, korpus se hned nerozmočí a je šťavnatý. Také není třeba šlehat vejce do pěny jako u piškotu. A díky tvarohu není suchý. S jahodami výborný, ale může být i jiné ovoce. Pudink s vodou je místo želatiny. Pokud ji nemáme rádi, nebo se zrovna doma nenachází, je to výborná volba. Dá se také uvařit například z džusu. Jak kdo rád.