Suroviny
- Na těsto:
- 80 g tuku
- 2,5 dcl mléka
- 4 lžíce cukru
- 30 g kvasnic
- cca 400 g polohrubé mouky
- 1 vajíčko
- špetka soli
- Posypka:
- 200 g cukru krupice
- 150 g hrubé mouky
- 50 g másla
- A ještě budeme potřebovat:
- pokrájené jahody a dalších
- 100 g tuku
- (Místo jahod můžeme klidně použít maliny nebo ostružiny.)
Postup přípravy receptu
-
Těsto:
Na sporáku necháme rozpustit tuk. Do odměřeného množství mléka přidáme 4 lžíce cukru a mírně ohřejeme. Potom do mléka rozdrobíme kvasnice. Do větší mísy dáme polohrubou mouku, vajíčko a přidáme připravený kvásek, špetku soli a rozpuštěný tuk. Z této směsi vypracujeme řídké těsto, které necháme kynout asi půl hodiny, pak jemně promícháme a necháme dál kynout opět asi půl hodiny. -
Posypka:
V misce prstama rozmícháme hrubou mouku, krupicový cukr a plátky másla, až nám vznikne posypka, kterou posypeme koláč před pečením. -
Na plech nalejeme 100 g rozpuštěného tuku a vyklopíme těsto, které rukama roztáhneme po celé ploše. Nahusto poklademe pokrájenýma jahodama a posypeme posypkou.
-
Pečeme v troubě při 200°C dozlatova.
-
Hotový koláč pocukrujeme a vychladlý rozkrájíme.