
Suroviny
- 450 g čerstvých jahod
- 1 sáček dětských piškotů
- 4 lžíce jablečného džusu
- 1 malý citrón
- 300 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce mléka
- 1/2 lžíce vanilkového cukru
- 2 lžíce cukru
Postup přípravy receptu
-
Opláchněte jahody pod studenou tekoucí vodou a pomocí nožíku je očištěte od stopek a vykrojte jim prostředek.
-
Nakrájejte jahody na polovinu, ale několik jich nechte v celku. Rozpůlené jahody dejte do velké skleněné nebo porcelánoé mísy.
-
Piškoty nebo piškotové tětso potřete džemem a potom je slpte dohromady. Slepené těsto rozkrájejte na malé kousky, piškoty můžete rozpůlit.
-
Vložte do mísy a pečlivě promíchjte s jahodami. Vše zalijte jablečným džusem.
-
Zakryjte mísu potravinovou fólií a dejte ji do ledničky alespoň na tři hodiny, aby piškoty dostatečně změkly.
-
Mezitím nastrouhejte na malém struhadle citrónovou kůru. Nožem odstraňte ze struhadla všechnu kůru.
-
Do jiné misky nalijte smetanu, přidejte mléko citronovou kůru, vanilkový prášek a cukr.
-
Vše dobře šlehejte několik minut, dokud se v misce nevytvoří hustá pěna. Neměla by být příliš tuhá.
-
Rozetřete šlehačkovou pěnu po celém povrchu vychlazeného dortu a ozdobte zbylými celými jahodami.
Poznámka od kuchařky
Minimálně tři hodiny bude trvat, než těsto změkne a nasákne do sebe šťávu. Potom musíte dát dort na několik hodin do ledničky, aby pořádně vychladl. Teprve potom jej můžete servírovat.