
Suroviny
- 600 g jahod
- 600 g třešní (vypeckovaných)
- 1 želírovací prostředek, např. želírfix, gelfix… 1:2 nebo 1:3
- 300 – 500 g cukru krupice, dle sladkosti ovoce
Postup přípravy receptu
-
Očištěné jahody a třešně dáme do hrnce, přisypeme želírfix smíchaný s cukrem, promícháme a přivedeme k varu, za častého míchání od dna.
-
Pokud chceme dělat marmeládu, ovoce před vařením pomeleme nebo rozmixujeme dohladka. Pak vše na mírném ohni vaříme 3-5 minut a pokud chceme a tvoří se na povrchu příliš pěny, můžeme ji odebírat stranou (po zchladnutí je výborná například do bílého jogurtu nebo do zakysané smetany). Na džem nemusíme ovoce drtit, stačí pokrájet větší kusy a povařit jako marmeládu.
-
Jestliže budeme chtít používat džem nebo marmeládu jako ovocnou vložku do pohárů nebo jogurtů…, můžeme dát poměr ovoce až 750 + 750 gramů. Marmeláda / džem nebude tak tuhá, ale také vyloženě nepoteče, jelikož třešně jsou více „masité“.
-
Po uvaření nalijeme horkou marmeládu (džem) do čistých, suchých sklenic, které pevně uzavřeme čistými, suchými víčky. Skleničky hned po uzavření otočíme na 5 minut dnem vzhůru, po 5-ti minutách vrátíme zpět a necháme zcela zchladnout. Pak uložíme do temna (sklep, komora) a odebíráme dle potřeby a chuti.
-
Pokud chceme a marmeládu jsme třeba nestačili nalít do sklenic úplně horkou, můžeme naplněné a pevně uzavřené skleničky ještě sterilovat na cca 10 minut na 80 °C.
Poznámka od kuchařky
Od roku 2004 je podle pravidel EU možné marmeládou označovat jen produkty z citrusů (pomerančů, grepů, mandarinek, limetek apod.). My to máme doma zažité jinak, Evropská unie/neEvropská unie… , prostě džem nebo marmoška 🙂








