Jahodovo – jogurtové řezy

84
- reklama -

Suroviny

Korpus:
3 vejce
120 g cukru krupice
1/2 vanilkového cukru
50 ml oleje
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
mléko dle potřeby – cca 1 hrnek
Krém:
500-600 g hustého bílého jogurtu
1,5-2 želatinové ztužovače zastudena (nebo 6-8 plátků želatiny)
4 lžíce cukru krupice
moučkový cukr dle chuti
1/2 vanilkového cukru
mražené jahody – cca 500 g
Želé:
2 sáčky červeného dortového želé
cukr dle chuti
voda dle potřeby
rybízová marmeláda nebo jahodová

Postup přípravy receptu

  1. Těsto:
    Žloutky oddělíme od bílků. Ušleháme je s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme olej a lehce zašleháme. Poté přidáme ostatní suroviny – a mléko dle potřeby tak, aby jsme měli tekuté těsto.

  2. Poté přidáme ušlehané bílky a lehce vmícháme. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech (vyložený pečicím papírem).

  3. Upečeme ve vyhřáté troubě přibližně na 200° dozlatova cca 15-20 minut, (radši vyzkoušíme špejlí).

  4. Krém:
    Jahody necháme v hrnci rozmrazit. Vzniklou šťávu slijeme, dáme stranou, ještě ji budeme potřebovat. Přidáme cukry, promícháme.

  5. Jahody necháme vychladnout.

  6. Do misky dáme jogurt, přidáme jahody, cukr dle chuti a ručním šlehačem vyšleháme dohladka. Poté přidáme dle návodu ztužovač/želatinu a opět prošleháme.

  7. Korpus potřeme marmeládou, naneseme krém a uhladíme, aby byla všude stejnoměrná vrstva.

  8. Dle návodu na obalu uvaříme dortové želé – jen místo vody použijeme slitou šťávu z jahod a dle potřeby dolijeme vodou do potřebného množství. Necháme za promíchávání lehce vychladnout, a nalijeme na krém.

  9. Celý dezert necháme v lednici alespoň půl dne ztuhnout, nejlépe však do druhého dne – lépe se pak krájí.

Poznámka od kuchařky

Jahody není opravdu třeba předem rozmixovat, šlehač si s nimi poradí, protože jsou měkké.