
Suroviny
- Korpus:
- 3 vejce
- 120 g cukru krupice
- 1/2 vanilkového cukru
- 50 ml oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- mléko dle potřeby – cca 1 hrnek
- Krém:
- 500-600 g hustého bílého jogurtu
- 1,5-2 želatinové ztužovače zastudena (nebo 6-8 plátků želatiny)
- 4 lžíce cukru krupice
- moučkový cukr dle chuti
- 1/2 vanilkového cukru
- mražené jahody – cca 500 g
- Želé:
- 2 sáčky červeného dortového želé
- cukr dle chuti
- voda dle potřeby
- rybízová marmeláda nebo jahodová
Postup přípravy receptu
-
Těsto:
Žloutky oddělíme od bílků. Ušleháme je s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme olej a lehce zašleháme. Poté přidáme ostatní suroviny – a mléko dle potřeby tak, aby jsme měli tekuté těsto. -
Poté přidáme ušlehané bílky a lehce vmícháme. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech (vyložený pečicím papírem).
-
Upečeme ve vyhřáté troubě přibližně na 200° dozlatova cca 15-20 minut, (radši vyzkoušíme špejlí).
-
Krém:
Jahody necháme v hrnci rozmrazit. Vzniklou šťávu slijeme, dáme stranou, ještě ji budeme potřebovat. Přidáme cukry, promícháme. -
Jahody necháme vychladnout.
-
Do misky dáme jogurt, přidáme jahody, cukr dle chuti a ručním šlehačem vyšleháme dohladka. Poté přidáme dle návodu ztužovač/želatinu a opět prošleháme.
-
Korpus potřeme marmeládou, naneseme krém a uhladíme, aby byla všude stejnoměrná vrstva.
-
Dle návodu na obalu uvaříme dortové želé – jen místo vody použijeme slitou šťávu z jahod a dle potřeby dolijeme vodou do potřebného množství. Necháme za promíchávání lehce vychladnout, a nalijeme na krém.
-
Celý dezert necháme v lednici alespoň půl dne ztuhnout, nejlépe však do druhého dne – lépe se pak krájí.
Poznámka od kuchařky
Jahody není opravdu třeba předem rozmixovat, šlehač si s nimi poradí, protože jsou měkké.









