Jahodové „sushi“ s mátovým „wasabi“

53
- reklama -

Suroviny

Na sušenkovou „řasu“:
100 g máslových sušenek nebo podobných sušenek (použila jsem Petit Beurre, Lidl)
100 g změklého másla
50 g čokolády na vaření (použila jsem Fin Caré, Lidl)
30 g moučkového cukru
25 g kakaa
20 g strouhaného kokosu
Na rýžovou náplň:
50 g kulatozrnné rýže (použít můžete i některý z druhů na risotto)
1 lžíce moučkového cukru
mléko dle potřeby (bude to přibližně 200 ml, ale řiďte se spíše poměrem uvedeným na obalu rýže)
špetka soli
100 g mascarpone
jahody či jiné vhodné ovoce dle potřeby
Na mátové „wasabi“:
hrst listů čerstvé máty
1 lžíce medu
1 lžíce mascarpone

Postup přípravy receptu

  1. Základem těsta jsou sušenky, které je potřeba nejdříve nadrtit. Použijte k tomu nějaký přístroj, nebo je dejte do sáčku a postupně rozbijte paličkou. Vložte je do mísy, přidejte změklé máslo, nastrouhanou čokoládu na vaření, cukr, kakao a kokos a teplem ruky řádně spojte v hroudu těsta. Tu dejte na hodinku odpočívat do lednice.

  2. Rýži dejte spolu s mlékem, špetkou soli a lžící cukru vařit na dobu uvedenou na obalu rýže. Zpravidla to bývá kolem 20 minut.

  3. Občas promíchejte, obzvláště v závěru vaření, aby se vám rýžová kaše nepřipalovala.

  4. Po dovaření nechte ještě chvíli odstát, poté vmíchejte mascarpone, dle chuti případně doslaďte, a dejte vychladnout do lednice.

  5. Těsto opatrně vyválejte mezi dvěma silikonovými podložkami nebo pečicími papíry v obdélníkový plát o výšce cca půl centimetru.

  6. Navrstvěte po celé délce vychladlou rýžovou kaši, doprostřed naskládejte řadu jahod a opatrně zatočte tak, aby se oba konce těsta spojily v jeden a vytvořila se malá roláda.

  7. Použitý pečicí papír využijte k jejímu zabalení, aby se lépe udržel tvar.

  8. Opět dejte zpátky do lednice vychladit, aby se pak roláda lépe krájela.

  9. Před podáváním nakrájejte na kolečka a servírujte s mátovým wasabi, které vytvoříte rozmixováním hrstky máty se lžící medu a mascarpone.

Poznámka od kuchařky

Poznámka: Těsto je chutné a variabilní, takže až otestujete toto sushi, můžete vyzkoušet další změnu a udělat špízy. Tvarujte z něj v ruce koule, které můžete ještě pro oko obalit v dalším kokosu. Napíchejte na špejle a doplňte různým sezónním ovocem. Použila jsem jahody, borůvky, rybíz a třešně.

Tento a všechny mé další recepty najdete na

http://www.facebook.com/mamavkuchyni