
Suroviny
- Na sušenkovou „řasu“:
- 100 g máslových sušenek nebo podobných sušenek (použila jsem Petit Beurre, Lidl)
- 100 g změklého másla
- 50 g čokolády na vaření (použila jsem Fin Caré, Lidl)
- 30 g moučkového cukru
- 25 g kakaa
- 20 g strouhaného kokosu
- Na rýžovou náplň:
- 50 g kulatozrnné rýže (použít můžete i některý z druhů na risotto)
- 1 lžíce moučkového cukru
- mléko dle potřeby (bude to přibližně 200 ml, ale řiďte se spíše poměrem uvedeným na obalu rýže)
- špetka soli
- 100 g mascarpone
- jahody či jiné vhodné ovoce dle potřeby
- Na mátové „wasabi“:
- hrst listů čerstvé máty
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce mascarpone
Postup přípravy receptu
-
Základem těsta jsou sušenky, které je potřeba nejdříve nadrtit. Použijte k tomu nějaký přístroj, nebo je dejte do sáčku a postupně rozbijte paličkou. Vložte je do mísy, přidejte změklé máslo, nastrouhanou čokoládu na vaření, cukr, kakao a kokos a teplem ruky řádně spojte v hroudu těsta. Tu dejte na hodinku odpočívat do lednice.
-
Rýži dejte spolu s mlékem, špetkou soli a lžící cukru vařit na dobu uvedenou na obalu rýže. Zpravidla to bývá kolem 20 minut.
-
Občas promíchejte, obzvláště v závěru vaření, aby se vám rýžová kaše nepřipalovala.
-
Po dovaření nechte ještě chvíli odstát, poté vmíchejte mascarpone, dle chuti případně doslaďte, a dejte vychladnout do lednice.
-
Těsto opatrně vyválejte mezi dvěma silikonovými podložkami nebo pečicími papíry v obdélníkový plát o výšce cca půl centimetru.
-
Navrstvěte po celé délce vychladlou rýžovou kaši, doprostřed naskládejte řadu jahod a opatrně zatočte tak, aby se oba konce těsta spojily v jeden a vytvořila se malá roláda.
-
Použitý pečicí papír využijte k jejímu zabalení, aby se lépe udržel tvar.
-
Opět dejte zpátky do lednice vychladit, aby se pak roláda lépe krájela.
-
Před podáváním nakrájejte na kolečka a servírujte s mátovým wasabi, které vytvoříte rozmixováním hrstky máty se lžící medu a mascarpone.
Poznámka od kuchařky
Poznámka: Těsto je chutné a variabilní, takže až otestujete toto sushi, můžete vyzkoušet další změnu a udělat špízy. Tvarujte z něj v ruce koule, které můžete ještě pro oko obalit v dalším kokosu. Napíchejte na špejle a doplňte různým sezónním ovocem. Použila jsem jahody, borůvky, rybíz a třešně.
Tento a všechny mé další recepty najdete na