Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem a želatinou

224
- reklama -

Suroviny
12 – 15 porcí

Na těsto:
3 vejce
90 g moučkového cukru
trochu citronové kůry
špetka soli do sněhu
90 g polohrubé mouky
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
Na pudink:
650 ml mléka
2 vanilkové pudinky
cukr dle potřeby – zhruba 40 g
80 g másla možno i 100 g
Na želé:
2 ks jahodové želé od Dr.Oetkera
cukr dle potřeby – zhruba 70 g
1 l vody na přípravu
Ještě budeme potřebovat:
zhruba 500 g čerstvých jahod
na dozdobení na talíři šlehačku
jahodový topping
lístky máty nebo meduňky

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky si vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny, taktéž si ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh a mouku si prosijeme s práškem do pečiva. Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu, opatrně promícháme a nakonec už velmi lehce vmícháme zbytek sněhu.


    Zobrazit celý recept

  2. Na pečení si předem připravíme hluboký plech s okraji, ten vyložíme papírem na pečení, aby nám na plechu lépe držel, tak plech můžeme mírně navlhčit. Pokud nepoužijeme papír, tak musíme vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Stačí do poloviny, jelikož piškot bude nízký.
    Na plech rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme.Po upečení i s papírem vyndáme z plechu a necháme zchladnout.

  3. Mezitím si uvaříme hustější pudink, osladíme si ho dle vlastní chuti. Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo, až se hmota spojí. Místo části cukru můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, taktéž místo cukru jde použít nějaké náhradní sladidlo.

  4. Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní se můžou na pudink poklást jahody a mírně je do pudinku zatlačit. Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už velmi mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku – v 1 litru horké vody – ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny a cukr. Místo cukru můžeme opět použít nějaké náhradní sladidlo.
    Doporučuji si ji připravit v dost velkém předstihu, déle to trvá než zchladne a začne želírovat, je třeba s tím počítat. Moučník zalévám když už začíná pomalinku houstnout, nemělo by se stát, že pak někde proteče a ovoce nám „neplave“.
    Necháme v chladničce důkladně ztuhnout, krájíme na řezy a na talíři dozdobíme dle své fantazie.

Poznámka od kuchařky

Na tomto moučníku je větší vrstva želé a celý moučník obsahuje jen 80 g másla v pudinku. Je toho plný hluboký plech s okraji.