Suroviny
- 250 g tvarohu
- 250 g vařených studených brambor
- 250 g hrubé mouky
- 2 lžíce krupice
- 50 g měkkého másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 4 lžíce cukru krystal
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- mouka na vál
- jahody na plnění
- namleté sušenky na obalení
- trochu másla na promaštění
Postup přípravy receptu
-
V míse promícháme tvaroh, strouhané brambory a mouku s práškem do pečiva. Přidáme měkké máslo, špetku soli, vejce, žloutky a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučněném vále vyválíme knedlík, který nakrájíme na kolečka.
-
Do každého kolečka vložíme jahodu, zabalíme a vyválíme kulatý knedlíček. Knedlíky vložíme do vařící osolené vody, do které jsme přidali 5 lžic cukru, stáhneme plamen a pomalu vaříme, až knedlíky vyplavou na povrch.
-
Déle než 5 minut to nebude trvat. Vyndáme, lehce propíchneme vidličkou a promastíme máslem. Knedlíky obalíme v namletých sušenkách, např. esíčka. Podáváme s jahodami s medem.
-
Jahody s medem: 250 g jahod, 1 vanilkový cukr, 100 g medu, 100 ml kysané smetany. Do mixéru vložíme očištěné jahody, vanilkový cukr a med. Mixujeme do husté omáčky, kterou vlijeme do hlubokého talíře, ozdobíme kysanou smetanou.