Suroviny
necelý 3/4litr zmrzliny
- 400 g čerstvých jahod
- 200 g pomazánkového másla bez příchuti
- 75 g zahuštěná slazená smetana Jesenka v tubě
- 1 sáček vanilkového cukru
- (podle potřeby a sladkosti jahod si každý může přisladit moučkovým cukrem nebo medem)
Postup přípravy receptu
-
Jahody očistíme, pokud jsou velké, můžeme je nakrájet a společně s ostatními surovinami vše rozmixujeme.
-
Rozmixovanou hmotu naplníme do vhodných tvořítek, nebo do plastové krabičky od zmrzliny a dáme na 8 hodin do mrazáku.
-
Pokud zmrzlinu zmrazujeme v krabičce, můžeme ji během mrazení každou druhou hodinu promíchat, uhladit a dát znova do mrazáku.
-
Před samotným podáváním je dobré nechat zmrzlinu chvíli polevit, aby se nám lépe nabírala.
Poznámka od kuchařky
Měla jsem ze samosběru nádherné jahody a velkou chuť na zmrzlinu.
Neměla jsem kefír, smetanu ani mléko.
Bylo pouze pomazánkové máslo na pomazánku a manžel měl na své mlsání zašitou Jesenku:-)
Představte si, že ve výsledné chuti to pm nebylo vůbec poznat. Protože je sezona jahod, přidávám tuto dnešní chutnou improvizaci, snad se někomu bude hodit.
Do podobných přihazuji pár jahodových mlsek.