Jahodová roládka

46
- reklama -

Suroviny

Těsto:
4 žloutky
4 lžíce horké vody
80 g moučkového cukru
120 g hrubé mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
4 bílky
1 sáček vanilkového cukru
Náplň:
75 g moučkového cukru
100 ml jahodové šťávy
1 sáček vanilkového cukru
4 plátky čiré želatiny
160 g smetany ke šlehání
šlehačka
jahody
meduňka na ozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky rozšleháte s horkou vodou, přidáte moučkový cukr a ušleháte do pěny. Po částech vmícháte mouku a kypřící prášek. Z bílků ušleháte tuhý sníh, všleháte vanilkový cukr a sníh opatrně vmícháte do žloutkové hmoty.

  2. Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a v troubě vyhřáté na zhruba 200°C upečete. Ještě horký plát svinete pomocí navlhčené utěrky do rolády a necháte zchladnout.

  3. Mezitím si připravíte náplň: jahodovou šťávu smícháte s moučkovým a vanilkovým cukrem a směs zahřejete. Želatinu namočíte do studené vody, po chvilku vymačkáte a rozmícháte v horké šťávě (želatina musí být zcela rozpuštěná). Smetanu ušleháte a promícháte s chladnoucí želatinou.

  4. Roládu rozbalíte, naplníte jahodovou hmotou, rychle stočíte a dáte na chvíli do ledničky. Potom rozkrájíte a zdobíte šlehačkou, čerstvými jahodami a meduňkou.