
Suroviny
- Těsto:
- 4 žloutky
- 4 lžíce horké vody
- 80 g moučkového cukru
- 120 g hrubé mouky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 4 bílky
- 1 sáček vanilkového cukru
- Náplň:
- 75 g moučkového cukru
- 100 ml jahodové šťávy
- 1 sáček vanilkového cukru
- 4 plátky čiré želatiny
- 160 g smetany ke šlehání
- šlehačka
- jahody
- meduňka na ozdobení
Postup přípravy receptu
-
Žloutky rozšleháte s horkou vodou, přidáte moučkový cukr a ušleháte do pěny. Po částech vmícháte mouku a kypřící prášek. Z bílků ušleháte tuhý sníh, všleháte vanilkový cukr a sníh opatrně vmícháte do žloutkové hmoty.
-
Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a v troubě vyhřáté na zhruba 200°C upečete. Ještě horký plát svinete pomocí navlhčené utěrky do rolády a necháte zchladnout.
-
Mezitím si připravíte náplň: jahodovou šťávu smícháte s moučkovým a vanilkovým cukrem a směs zahřejete. Želatinu namočíte do studené vody, po chvilku vymačkáte a rozmícháte v horké šťávě (želatina musí být zcela rozpuštěná). Smetanu ušleháte a promícháte s chladnoucí želatinou.
-
Roládu rozbalíte, naplníte jahodovou hmotou, rychle stočíte a dáte na chvíli do ledničky. Potom rozkrájíte a zdobíte šlehačkou, čerstvými jahodami a meduňkou.