Suroviny
Pro 8 osob
- 3 vejce
- 125 g moučkového cukru
- 125 g hladké mouky
- 1 lžíce horké vody
- Náplň:
- 2 dl nízkotučného neslazeného bílého jogurtu
- 1 lžička mandlové esence (extraktu)
- 225 g malých jahod (můžou být i kompotované)
- 15 g opražených mandlových lupínků
- 1 lžička moučkového cukru
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 220 stupňů celsia. Vyložte pečící plech o rozměrech 35×25 cm pergamenovým papírem.
-
Do mísy dejte rozšlehaná vejce a moučkový cukr. Mísu dejte nad hrnec s horkou vodou a šlehejte, dokud směs nezhoustne a nezbělá.
-
Odstavte mísu z hrnce. Přisypte mouku do vaječné směsi a přilijte horkou vodu. Promíchejte, nalijte na plech a pečte 8-10 minut, dokud neztuhne a nezezlátne.
-
Přendejte upečené těsto na nový list pergamenového papíru. Původní papír z těsta sloupněte a těsto spolu s novým pergamenovým papírem pevně zarolujte. Zabalte do utěrky a nechte chladnout.
-
Smíchejte jogurt s mandlovým extraktem.
-
Ponechte stranou několik jahod na ozdobu, zbytek omyjte, zbavte stopek a nakrájejte. Do dalšího použití nechte směs vychladit v lednici.
-
Rozbalte těsto, pomažte jogurtovou směsí a posypte jahodami.
-
Těsto opět zarolujte a dejte na talíř.
-
Posypte mandlemi a poprašte moučkovým cukrem.
-
Ozdobte odloženými jahodami.
Poznámka od kuchařky
Je to vynikajíci ke kávě nebo k čaji. Vhodne pro návštěvy.