
Suroviny
25 porcí
- 150 g jáhel
- cca 300 ml rostlinného mléka
- 3 lžíce cukru
- 5 lžic šáchorové mouky
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- Na dochucení:
- vanilka
- skořice
- kakao
- strouhaný kokos na obalení
Postup přípravy receptu
-
Jáhly důkladně promyjeme horkou vodou, pokud jsou starší, spaříme je.
-
Poté je zalijeme rostlinným mlékem, přivedeme k varu a na nejnižším stupni vaříme asi 15 minut. Ke konci vaření hlídáme, aby se jáhly nepřipálily, ale přiléváme jen minimum tekutiny, abychom získali hodně hustou kaši.
-
Když jsou jáhly měkké, kaši osladíme, vmícháme šáchor a kokos, případně na ochucení vanilku, skořici nebo kakao a necháme vychladnout.
-
Poté z hmoty formujeme navlhčenýma rukama kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Skladujeme v lednici.
Poznámka od kuchařky
Šáchor (zemní mandle, tygří ořechy) je skvělou náhražkou ořechů pro všechny alergiky. Celé hlízky připomínají seschlý lískový oříšek, jedí se čerstvé nebo pražené, často se melou na vločky nebo moučku a používají se všude tam, kde běžné ořechy. Kromě toho, že dobře chutnají, dodávají našemu tělu vlákninu, rutin, vitamin E a spoustu dalších prospěšných látek.
Šáchorovou mouku dodává firma Adveni Medical: http://eshop.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-p…
Nealergici mohou místo šáchoru použít jemně umleté ořechy.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.