
Suroviny
4 záviny
- 400 g hladké mouky
- 150 g bílého jogurtu
- 1 hera
- 1 vejce
- sůl – špetka
- olej (slunečnicový) na potření závinů
- Náplň:
- 8 lžic strouhanky nebo 20 ks nastr. piškotů
- 12 ks jablek – dle velikosti
- cukr krupice
- vanilkový cukr
- skořice mletá
- Dle chuti:
- rozinky
- ořechy (brusinky)
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky uděláme hromádku, doprostřed uděláme důlek, do něj vyklepneme vajíčko a přidáme jogurt. Vidličkou tekuté ingredience umícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidáme mouku – já nedávala.
Těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly a necháme odpočinout. -
Mezitím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka a na sucho na pánvi orestujeme strouhanku (nebo nastrouháme piškoty – 5 ks na závin).
-
Z těsta na pomoučněném povrchu vyválíme obdélník o síle 2 – 3 mm, na 1/3 si nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky, rozinkami,… co kdo rád.
-
Pak těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dospodu, nebo dovnitř a přendáme na plech. – Kdo nechce motat, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj. – Takto pokračujeme i s ostatním těstem.
Troubu rozehřejeme na 180°C. -
Záviny před pečením pomažeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na asi 25 – 30 min. Pečeme do světlé barvy. Před podávání je pocukrujeme.
Těsto na závin je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné.Dodatek:
Pekla jsem ho znovu – část hladké mouky jsem nahradila špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto je pořád krásně tvarovatelné.
Plnila jsem makovou náplní, ale příliš jsem ho při balení utáhla, tak mi trošku nahoře praskl. Takže s takovými náplněmi zavinovat volněji ;-).
Poznámka od kuchařky
Recept na tento závin jsem našla na stránkách Vaříme Recepty.cz http://www.varimerecepty.cz/zavin-s-bileho-jogurtu…. Autor není uveden, tak uvádím celé stránky.
Těsto na závin z jogurtu jsem zkoušela poprvé a musím říct, že svou tvárností, jednoduchostí se u mě okamžitě usadilo na nejvyšších příčkách a rozhodně ho nepeču naposledy.