Jablkový koláč z bramborového těsta s drobenkou

54
- reklama -

Suroviny

200 g studených uvařených brambor
250 g polohrubé mouky + podle potřeby
100 g másla
100 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 velké nebo 2 menší vejce
lžička prášku do pečiva
špetka soli
nastrouhaná jablka
skořicový cukr
rozinky nebo sekané ořechy
Drobenka:
80 g másla – trochu změklé
100 g polohrubé mouky
2-3 lžíce cukru
špetka skořice
máslo + hrubá mouka na vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme na jemno a spojíme se všemi surovinami. Vytvoříme hladké těsto a pokud by se trochu lepilo, stačí malinko podsypat moukou.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto rozválíme přibližně na velikost formy (27-28 cm) a přeneseme. Roztlačíme do stran i na boky. Uhladíme a propícháme vidličkou.

  3. Na připravené těsto rozprostřeme jablka a posypeme skořicovým cukrem (kdo chce, přidá rozinky nebo ořechy).

  4. Koláč posypeme předem připravenou drobenkou a pečeme na 180-90 stupňů cca 25-30 minut. Řiďte se zkušeností se svou troubou.