Jablkový koláč se švestkami

59
- reklama -

Suroviny

40 dkg nahrubo strouhaných jablek (sklenice zavařených strouhaných jablek)
20 dkg cukr krupice
4 vejce
2 vrchovaté lžíce kakaa
1/2 lžičky skořice
15 dkg rozpuštěného zchladlého másla (hery)
20 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
cca 1 kg švestek (můžou být i mražené nebo okapané kompotové nebo sterilované „nasucho“)
Drobenka:
60 g krupicového cukru
70 g másla
80 g hrubé mouky
40 g kokosové moučky (nemusí být) – nedáme-li kokos, použijeme na drobenku méně másla

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, nastrouháme (případně vyklopíme ze sklenice), promícháme s cukrem a rozmíchanými vejci. Necháme asi 10 minut stát. Pak přidáme rozehřátý prochladlý tuk, kakao, skořici a mouku s práškem do pečiva.


    Zobrazit celý recept

  2. Pokud používáte sterilované švestky nebo kompot, dejte mezitím okapat na síto. Já měla „nasucho“ zavařené švestky, pustily trochu šťávy, kterou jsem nalila do těsta, protože jablka, taky „nasucho“, jsou opravdu dost suchá, když je používám na cokoliv, přidávám trošku vody.

  3. Promícháme a nalijeme na papírem vyložený nebo vymaštěný a moukou vysypaný menší plech s vyšším okrajem nebo pekáč (30 x 40 cm). Uhladíme a povrch obložíme půlenými švestkami (řeznou plochou nahoru).

  4. Z másla, mouky, cukru a kokosu (nemáme-li ho můžeme nahradit ořechy nebo nedávat vůbec) uděláme drobenku a nasypeme na švestky.

  5. Pečeme v troubě při teplotě cca 200°C (ke konci pečení můžeme teplotu snížit). Peče se dobře i v horkovzdušné troubě cca při 170°C.

Poznámka od kuchařky

Můžeme dát i jiné ovoce, použijeme-li čerstvé meruňky, tak do drobenky dáme víc cukru nebo pod drobenku ještě meruňky posypeme krupicovým cukrem.

Zdroj: časopis Labužník