Jablkový koláč s ořechovým piškotem

47
- reklama -

Suroviny

200 g hladké mouky
125 g tuku
50 g moučkového cukru
1 žloutek
Náplň:
300 g vykrájených jablek
citronová šťáva
skořicový cukr
rozinky
strouhanka (oprašená)
Ořechový piškot:
3 bílky
100 g pískového cukru
2 žloutky
80 g nastrouhaných ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme na vál, doprostřed dáme překrájený změklý tuk a žloutek a zpracujeme těsto. To necháme v chladu půl hodiny odležet, potom je rozválíme a vyložíme jím dortovou formu.


    Zobrazit celý recept

  2. Jablka nahrubo nastrouháme, pokapeme citronovou šťávou a smícháme je se skořicovým cukrem a propláchnutými rozinkami. Na těsto nasypeme trochu strouhanky (může být i opražená), na ní poklademe jablka, formu vložíme do trouby vyhřáté na 210°C a těsto dobleda upečeme.

  3. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, lehce do něj vmícháme žloutky a ořechy. Těsto rozetřeme na téměř upečený koláč, teplotu snížíme na 180°C a dopečeme.

  4. Ještě teplý koláč pocukrujeme, nakrájíme a podáváme.