- reklama -
Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 125 g tuku
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- Náplň:
- 300 g vykrájených jablek
- citronová šťáva
- skořicový cukr
- rozinky
- strouhanka (oprašená)
- Ořechový piškot:
- 3 bílky
- 100 g pískového cukru
- 2 žloutky
- 80 g nastrouhaných ořechů
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme na vál, doprostřed dáme překrájený změklý tuk a žloutek a zpracujeme těsto. To necháme v chladu půl hodiny odležet, potom je rozválíme a vyložíme jím dortovou formu.
-
Jablka nahrubo nastrouháme, pokapeme citronovou šťávou a smícháme je se skořicovým cukrem a propláchnutými rozinkami. Na těsto nasypeme trochu strouhanky (může být i opražená), na ní poklademe jablka, formu vložíme do trouby vyhřáté na 210°C a těsto dobleda upečeme.
-
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, lehce do něj vmícháme žloutky a ořechy. Těsto rozetřeme na téměř upečený koláč, teplotu snížíme na 180°C a dopečeme.
-
Ještě teplý koláč pocukrujeme, nakrájíme a podáváme.
Kuchař: toprecepty.cz