Jablkový koláč s mandlemi a ricottou

79
- reklama -

Suroviny

Těsto:
2 vejce
125 ml cukru (půl hrnku)
1 vrchovatá lžíce tuku (hera, já dala kokosový olej)
300 g ricotty
250 ml (1 hrnek) polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
150 ml mletých mandlí
jablka
skořice
Drobenka:
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku mletých mandlí
60 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Vejce šleháme s cukrem, poté přidáme tuk a ricottu (myslím, že by šel i tvaroh) a ušleháme dohladka. Poté přidáme mouku s práškem do pečiva a mleté mandle, a umícháme tužší těsto.

  2. Těsto rozetřeme do vymazaného vysypaného plechu (těsta je tak na pekáč velikosti 25 x 35 cm), poklademe nastrouhanými jablky smíchanými se skořicí, a posypeme drobenkou z másla, mouky, cukru a mandlí.

  3. Pečeme v troubě na 190°C asi 30 minut, pak zmírníme na 170°C a pečeme ještě dalších 5 minut.

Poznámka od kuchařky

Tenhle koláč jsem „vynalezla“ za účelem zpracování ricotty, která už měla na kahánku, a mandlí, co mi zbyly z pečení cukroví. Je „mokrý“ a přitom křehký. Doufám, že vám bude chutnat, pokud ho zkusíte.