Jablkový dort s kakaovou mřížkou

59
- reklama -

Suroviny

750 g jablek
200 g hladké mouky
100 g másla
265 g práškového cukru
1 žloutek
30 g mandlových lupínků
125 g mletých mandlí
trocha skořice
3 bílky
3 lžice meruňkové marmelády
250 ml mleka
1/2 balíčka vanilkového pudinku
2 lžice kakaa
250 ml šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Jablká pečieme pri 190°C v rúre 40 min.

  2. Z múky, masla, žĺtka a 80 g cukru vypracujeme cesto a dáme na pol hodiny do chladničky.

  3. Vychladnuté jablká rozmixujeme, primiešame strúhané mandle, 125 g cukru a škoricu.

  4. Pridáme sneh z bielkov.

  5. Cestom vyložíme tortovú formu, pričom urobíme asi 4 cm vysoký okraj.

  6. Jablkovou hmotou vyplníme koláč a pečieme asi 45 min pri 175°.

  7. Koláč necháme vychladnúť a dáme ho na 12 hod do chladničky.

  8. Okraje koláča potrieme marmeládou a pritlačíme oň lupienky.

  9. Puding uvaríme v mlieku, pridáme zvyšný cukor a necháme ho vychladnúť.

  10. Potom doň vmiešame do tuha vyšľahanú šľahačku a natrieme na koláč.

  11. Vrch ozdobíme tak, že na koláč uložíme do mriežky nastrihané pásiky papiera asi 1 cm široké a koláč posypeme kakaom cez sitko. Potom papieriky opatrne odstránime.