Jablkovo- skořicové šneky s polevou z bílé čokolády

84
- reklama -

Suroviny
10 ks

1-2 hrnky hladké mouky
1,25 lžičky sušeného droždí
3 lžíce cukru
1/4 lžičky soli
1/3 hrnku teplého mléka
2 lžíce másla pokojové teploty
1 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 velké jablko oloupané a nakrájené na 1/4 a na tenké plátky
4 lžíce másla
1/2 hrnku hnědého cukru
1/4 hrnku nasekaných oříšků
2 lžičky mleté skořice
100 g bílé čokolády nalámané
1/4 hrnku šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. V robotu s hnětacím hákem (nebo ručně v míse) smícháme 1 hrnek mouky, droždí, cukr a sůl. Přidáme mléko, vejce, máslo a vanilkový extrakt. Poté přidáváme po ⅓ hrnku mouky, do té doby, než se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Těsto vyndáme z mísy a rukama asi 5 minut hněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 1½ hodiny kynout na teplém místě.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím připravíme náplň. Na 2 lžících másla opečeme plátky jablka, dokud nebudou měkčí (cca 5 minut). V misce smícháme cukr, skořici a ořechy.

  3. Nakynuté těsto vyválíme na obdélník, velký zhruba 32 x 25 cm. Na těsto rozetřeme 2 lžíce měkkého másla. Posypeme polovinou skořicové směsi, poklademe jablky a znovu posypeme zbytkem skořicové směsi. Těsto pevně srolujeme. Krájíme na 2,5 cm tlusté šneky (nejlépe pevnou nití, aby se nám těsto příliš nespláclo).

  4. Šneky dáme do menší pečící formy (cca 23 x 32 cm), vyložené pečícím papírem. A dáváme je vedle sebe tak, aby se nedotýkaly. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut nakynout.

  5. Vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme 20-25 minut.

  6. Polevu uděláme tak, že rozpustíme čokoládu ve šlehačce. Šneky pokapáváme polevou zhruba 5 minut po vytažení z trouby.