Jablkové knedlíky s mandlemi

93
- reklama -

Suroviny

Na těsto:
500 g jablek
50 g strouhaných mandlí
1 lžíce citrónové kůry
2 žloutky
1 vejce
100 g cukru
sůl
50 g másla
250 g hrubé mouky
2 lžíce strouhanky
Na dokončení:
3 dcl strouhanky
2 PL cukr pískový
práškový cukr
jablečná šťáva
zavařenina
citrónová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uděláme těsto. Do mísy dáme cukr, 2 žloutky přidáme jedno celé vejce, máslo a špetku soli.


    Zobrazit celý recept

  2. Trochu promícháme (základní kašička), přidáme mouku, zamícháme, přidáme strouhané mandle, 2 lžíce strouhanky, lžíci citrónové kůry a vše rádně promícháme (vznikne jakási drobenka-suchá).

  3. Nakonec přidáme na malé kostičky pokrájená jablka (zvlhčovač), a důkladně promícháme.

  4. Z vytvořeného těsta formujeme ve dlaních kulaté knedlíky o průměru asi 3 cm.

  5. Do vařící neosolené vody (cca 6 cm) vkládáme knedlíky po jednom (aby se neslepily) a zamícháme aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 6 minut.

  6. Mezitím si připravíme směs na obalení knedlíků. Do hrnce dáme dvě lžíce cukru a lehce zkaramelizujeme, přidáme sklenici strouhanky, promícháme, uděláme drobenku. Že je hotovo poznáme, když cukr zkaramelizoloval.

  7. Knedlíky vyndáme, odkapeme a obalíme v připravené cukrové strouhance. Obalené knedlíky přendáme na talíř a posypeme moučkovým cukrem.

    Na toto jídlo můžeme dát cokoliv dle své fantazie např. šlehačku, čerstvé jahody, posypat borůvkami, malinovou zavařeninu smícháme s jablečnou šťávou (moštem) smícháme a pokapeme citrónem a dáme ke knedlíkům.