Suroviny
- Na těsto:
- 500 g jablek
- 50 g strouhaných mandlí
- 1 lžíce citrónové kůry
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 100 g cukru
- sůl
- 50 g másla
- 250 g hrubé mouky
- 2 lžíce strouhanky
- Na dokončení:
- 3 dcl strouhanky
- 2 PL cukr pískový
- práškový cukr
- jablečná šťáva
- zavařenina
- citrónová šťáva
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uděláme těsto. Do mísy dáme cukr, 2 žloutky přidáme jedno celé vejce, máslo a špetku soli.
-
Trochu promícháme (základní kašička), přidáme mouku, zamícháme, přidáme strouhané mandle, 2 lžíce strouhanky, lžíci citrónové kůry a vše rádně promícháme (vznikne jakási drobenka-suchá).
-
Nakonec přidáme na malé kostičky pokrájená jablka (zvlhčovač), a důkladně promícháme.
-
Z vytvořeného těsta formujeme ve dlaních kulaté knedlíky o průměru asi 3 cm.
-
Do vařící neosolené vody (cca 6 cm) vkládáme knedlíky po jednom (aby se neslepily) a zamícháme aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 6 minut.
-
Mezitím si připravíme směs na obalení knedlíků. Do hrnce dáme dvě lžíce cukru a lehce zkaramelizujeme, přidáme sklenici strouhanky, promícháme, uděláme drobenku. Že je hotovo poznáme, když cukr zkaramelizoloval.
-
Knedlíky vyndáme, odkapeme a obalíme v připravené cukrové strouhance. Obalené knedlíky přendáme na talíř a posypeme moučkovým cukrem.
Na toto jídlo můžeme dát cokoliv dle své fantazie např. šlehačku, čerstvé jahody, posypat borůvkami, malinovou zavařeninu smícháme s jablečnou šťávou (moštem) smícháme a pokapeme citrónem a dáme ke knedlíkům.