Jablková žemlovka trochu jinak

53
- reklama -

Suroviny

5 rohlíků (300 g žemlovky nebo vánočky)
500 ml mléka
50 g másla
3 vejce
skořicový cukr
1 vanilkový cukr
rozinky
namočené v rumu
strouhanka do formy
3 větší jablka
lískové ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Rohlíky pokrájíme na kolečka, jiné pečivo pokrájíme asi na 5×5 cm.

  2. Máslo rozpustíme, vlejeme do vlažného mléka a do toho rozšleháme 3 žloutky.

  3. Pokrájené pečivo nasypeme najednou do žloutkové směsi a dobře promícháme.

  4. Z bílků ušleháme pevný sníh s vanilkovým cukrem a do něj přesypeme namočené pečivo.

  5. Vše promícháme a polovinu této směsi narovnáme na dno pekáčku, který jsme předtím vymazali máslem a vysypali strouhankou.

  6. Na tuto vrstvu nakrájíme menší kousky nebo plátky jablek (ne strouhat), posypeme skořicovým cukrem, zasypeme rozinkami namočenými v rumu, můžeme přidat i nahrubo sekané lískové ořechy a na to urovnáme zbylou hmotu namočeného pečiva.

  7. Nahoru poklademe tenké plátky másla a dáme zapéct do vyhřáté trouby, až povrch zrůžoví (tj. asi 30 min na 180°C).

Poznámka od kuchařky

Pro vylepšení můžete ještě vrstvu jablek zalít vařeným vanilkovým pudinkem z 1/2 l mléka, 1 pudinkového prášku a lžíce cukru.