
Suroviny
cca 30
- jablíčka asi 1 kg
- strouhanka na pdosypání pod jablíčka
- skořice
- perníkové koření
- sušené švestky
- rozinky – mohou být namočené v rumu
- cukr
- vejce na potření a nebo máslo
- 40 dkg hladké mouky
- 1 ztužený 100% tuk
- 2 dl mléka
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin zpracujeme těsto, tuk nastrouháme na struhadle, aby se lépe zapracovávalo, z těsta vyjdou 4 záviny. Kdo chce silnější může jenom tři.
-
Každý dílek rozválíme na vále klasickým způsobem na delší pás, ten posypeme lehce strouhankou, na něj buď nastrouháme jablíčka klasickým způsobem, anebo jablíčka nakrájíme na tenké měsíčky.
-
Skládáme jenom po prostředku těsta, na jablíčka dáme rozinky, sušené švestky, skořici, perníkové koření a nakonec zasypeme cukrem dle chuti a sladkosti jablíček.
-
Buď zavineme klasickým způsobem, anebo já dělám zdobený tak, že si okraje těsta radýlkem nakrájím na pásky a ty pak střídavě z obou stran splétám přes náplň.
-
Nebo nakrájím radýlkem jenom jednu stranu, a tu pak položím na tu spodní, kterou jsem přikryla už náplň, přendám na plech vyložený pečícím papírem, potřeme buď rozpuštěným máslem a nebo vejcem.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 200-250°C, každý dle trouby tak, aby se nepálilo, ale mějme na paměti, že listové těsto musí mít vysokou teplotu. Peču dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Je na každé kuchařce, jak si závin upeče, já peču tyhle záviny už spousty let a z kupovaného bych už asi nepekla.
Není to vůbec náročné na přípravu, těsto je zpracované za chvíli a s rozválením a naplněním to je půl hodinka.
Můžeme náplně měnit dle fantazie – makovou, tvarohovou, povidlovou..
Z tohoto těsta taky dělám i slané záviny, které plním nejraději zelím a uzeným, či uzeninou, sýrem… potřu vejcem a sypu semínky či solí…









