Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 g ztuženého tuku nebo 1 dcl oleje
- 180 ml vody
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- Náplň:
- 1 kg jablek (bez slupek a jadřinců nastrouhané nahrubo)
- cukr moučka
- mletá skořice
- lískové oříšky
- nasekané mandle podle potřeby (lze použít i hrozinky)
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosejem mouku, na ni nastrouháme tuk, nebo vlijeme olej, přidáme sůl, vodu a rychle zpracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku a dáme na chvíli odležet do lednice.
-
Do velké mísy nastrouháme nahrubo jablka, které jsme zbavili slupky a jadřinců. Pokud nechcete aby ze závinu vytekla šťáva, tak je vymačkáme.
-
Přidáme mandle, ořechy, hrozinky, cukr moučku a mletou skořici, vše dle vlastní chuti (pokud něco nemáme rádi, nepřidáváme..). Vše důkladně promícháme ve směs.
-
Těsto rozdělíme na půlku, vyválíme na dva pláty asi 30×40 cm.Při válení můžeme podsypávat.
-
Do tří čtvrtin naplníme směsí a zavineme, konce zahneme.
-
Závin přeneseme na plech, na který jsme položili pečicí papír.
-
Potřeme rozšlehaným vejcem (kdo nechce potírat nemusí, jde to i bez toho) a pečeme na 180 stupňů asi 30 – 35 minut. Krájíme vychladlé.
-
Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Pokud máme rádi sušené meruňky, nebo kandované třešně a jiné ovoce, můžeme ho tam přidat. u nás doma, je oblíbený závin s náplní: jablka, sekané mandle, lískové oříšky a sušené meruňky. Dobrou chuť :o)